Ekonomi Vizeler turizme yaradı

Vizeler turizme yaradı

Paylaş
Vizeler turizme yaradı

Dünyanın 65 ülkesine tur düzenleyen Pronto Tur'un Başkanı Ali Onaran, vizelerin kalkmasının ilk etkisini turizmde gösterdiğini söyledi

İnci Neşeli ÖZOĞLU-POSTA

Kültürel zenginliği, tarihi ve doğasıyla turizm cenneti olan Türkiye’de tatil planı yapanların birinci tercihini, yurtiçi turları oluşturuyor.

Türkiye’den yurtdışına giden sayısı ise yılda 500 bin kişi. 65 ülkeye tur düzenleyen Pronto Tur’un Başkanı Ali Onaran, bu rakamın 70 milyon nüfuslu bir ülke için çok düşük olduğunu söyledi.

Ali Onaran, “Almanya’dan yılda 60 milyon kişi çıkıyor. Türkiye yurtdışı turlarda emekleme döneminde” dedi.

FİYATLAR YÜZDE 30 DÜŞTÜ

“Geçen yıl krize rağmen gerilemedik” diyen Ali Onaran, ciro olarak bir önceki yıla göre yüzde 6 küçülmelerine karşın kişi sayısı olarak yüzde 6 büyüdüklerini söyledi.

Onaran şöyle konuştu: “2009’da 50 bin kişiyi yurtdışına çıkardık. Fiyatlar önceki yıla göre yüzde 15 ucuzdu. Uçakları, otelleri daha ucuza sattık. Fiyatlar bu yıl yüzde 10 aşağıda. Sadece bizim değil diğer firmalarda da fiyatlar 2 yıl önceye göre yüzde 30 aşağıda.”

İLK 4 AYDA YÜZDE 50 BÜYÜDÜ

Bu fiyatların Türk tüketici için büyük avantaj olduğunu belirten Ali Onaran, 2010 hedeflerinin 60 bin kişiyi geçmek olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl insanların önünü görememesi nedeniyle erken rezervasyondan kaçındığını belirten Ali Onaran, bu yıl bu dönemi iyi geçirdiklerini dile getirdi.

Ali Onaran, “2010’da hem ciro hem kişi sayısı olarak yüzde 50 büyüdük. 2009’da 70 milyon olan ciromuz, 2010 sonunda 100 milyon liraya ulaşacak” dedi.

RUS SAYISI 3 MİLYONA ÇIKAR

Suriye ve Lübnan ile vizenin kaldırılmasının ardından yüzde 50 turist artışı yaşandığını belirten Ali Onaran şöyle devam etti: “2 milyon 700 bin olan Rus turist sayısının, vizenin kalkmasının ardından 3 milyona çıkmasını bekliyoruz. 10 yıldır Balkan turu gerçekleştiriyoruz. Bir haftalık Balkan turunu 600 euro’dan satarken ayda 40 kişi götürüyorduk. Şimdi 299 euro’ya satıyoruz, haftada 250 kişi gidiyor. Hem de taksitle.”

ŞİMDİ BALKAN ÜLKELERİ ZAMANI

- Dalmaçya Sahilleri (Dubrovnik): 1 hafta 379 euro

- Üsküp-Kalkandelen-Ohrid: 1 hafta 299 euro

- Makedonya-Kosova-Arnavutluk-Karadağ-Bosna Hersek- Hırvatistan: 1 hafta 599 euro

- Makedonya-Kosova (Prizren-Üsküp-Ohrid): 1 hafta 349 euro

- Dubrovnik-Mostar-Saraybosna: 6 gün 529 euro

- Bosna Hersek (Saraybosna-Mostar): 5 gün 439 euro

- Makedonya-Kosova-Arnavutluk-Karadağ: 1 hafta 449 euro

GEÇEN YIL 7000 KİŞİ GİTTİ

Geçen yıl Balkanlar’a 7000 kişi götürdüklerini ifade eden Ali Onaran, vizenin olmamasının da Balkanlar’ın cazibesini artırdığına dikkat çekti. Ali Onaran “Makedonya, Kosova, Saraybosna, Dubrovnik ve Dalmaçya çok güzel bölgeler. Kültürleri bize çok yakın. Bunun dışında Türkler’in yurtdışında en çok rağbet ettiği ülke İtalya. Bir haftalık Roma, Floransa ve Venedik’i kapsayan turu 500 euro’nun altında bir fiyata satıyoruz.”

2

Haberin Devamı