Ekonomi Vizesiz Avrupa hayali

Vizesiz Avrupa hayali

Paylaş
Vizesiz Avrupa hayali

Türkiye'ye vize uygulamayan ülkelere yenileri eklenirken, işadamları bundan sonraki süreçte başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere Kuzey Afrika ve Körfez ülkelerini bekliyor

Ticareti olumlu etkileyecek

Son dönemde yürütülen diplomatik atak ve komşu ülkelerle problemsiz ilişki yürütme politikası sonucu Türkiye’ye vize uygulamayan ülke sayısı 61’e ulaştı.

İşadamları bundan sonraki süreçte, başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere, Kuzey Afrika ve Körfez ülkeleriyle de vizelerin kaldırılmasını bekliyor.

Vizelerin kaldırılmasının ticaret, seyahat, alışveriş, sağlık ve eğitim turizmine olumlu yansımalarının olacağı öngörülüyor.

Üretici ihracatı düşünüyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, vizelerin kaldırılmasının Türkiye’nin dış ticaretine çok olumlu yansımalarının olduğunu dile getirdi.

Özellikle ikili iş görüşmeleri için gidip gelen, çeşitli fuarlara katılan işadamları için büyük önem taşıdığını kaydeden Mehmet Büyükekşi, bundan önce ihracatı düşünmeyen birçok üreticinin, gidip gelmesi daha kolay olduğu için artık ihracatı da düşünmeye başladığını belirtti.

Avrupa’da serbest dolaşmalıyız

Rusya ile Vize Muafiyeti Anlaşması’nın imzalanmasının önemini vurgulayan Mehmet Büyükekşi, uygulama Rusya Meclisi’nden geçtikten sonra başlayacağı için sürenin kasıma uzayabileceğini söyledi.

Rusya’ya ihracattaki olumlu etkinin önümüzdeki yıl daha da ortaya çıkacağını kaydeden Büyükekşi “AB üyesi ülkelerde mallarımız serbest dolaşımda ama işadamları değil. Görüşmeler sürüyor. İşadamlarımıza Avrupa’da serbest dolaşım hakkı verilmeli” dedi.

Endonezya da eklendi

Son olarak Endonezya ile de vizenin kalkmasıyla ilgili çalışma başlatıldı. Türk müteahhitlerinin iş üstlendiği ülkeler arasında Rusya, değer itibarıyla açık ara ilk sırada yer alıyor.

Türkiye, Rusya’ya 3 milyar 202 milyon dolar ihracat yaparken, Rusya’dan 19 milyar 720 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Libya’ya 1 milyar 800 milyon dolar ihracat yapılırken Suriye ile dış ticaret 2009’da 1 milyar 752 milyon 292 bin dolar oldu.

Vize uygulamayan ülkeler

Antigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Katar, Kosta Rika, Libya, Lübnan, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Nikaragua, Pakistan, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, Rusya, St. Vincent-Grenadines, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad- Tobago, Tunus, Tuvalu, Tacikistan, Tanzanya, Uruguay, Ürdün, Venezuela.

3

Haberin Devamı