Gündem Vova'nın feryadı

Vova'nın feryadı

Paylaş
Vova'nın feryadı

Annesi 12 yıl önce ölen Beyaz Rusyalı 'Vova'yı İzmirli üvey babası, Türk gibi büyüttü. Türkçe konuşan, Müslüman olan Vova'nın oturma izni bitince Türkiye'yi 10 gün içinde terk etmesi istendi

İzmirli Hakan Taktuka 1993’te Beyaz Rusya’daydı. Bu ülkenin vatandaşı Tanna’ya aşık oldu. Sevgililer Beyaz Rusya’nın (Belarus) başkenti Minsk’te evlendi.

Haberin Devamı

Çift bir süre sonra Tanna’nın 7 yaşındaki oğlu Vladzimir Abrazhevizch’i yanlarına alıp İzmir‘e yerleşti. Hakan Taktuka tanıdığı andan itibaren ‘Vova’ diye hitap ettiği üvey oğlunu çok sevdi. Tanna 1998’de iş için gittiği Rusya’da öldü. Vova’yı hiçbir akrabası aramadı.

ÜVEY BABA EVLADI OLARAK GÖRÜYOR

Hakan Taktuka ‘evladı’ olarak gördüğü Vova’yı bir Türk gibi yetiştirdi. Türkçe konuşan Vova Müslüman ve sünnet olup Türk gelenekleriyle yoğruldu. Türk yemeklerinden başka lezzet tanımadı.

Karşıyaka Erkek Lisesi’ni bitirdi. Vova, Türkiye’de bugüne kadar oturma izniyle yaşadı. Türk vatandaşı olmak için başvurdu. Ama Türkiye’yle bağı olmadığı için Türk vatandaşlığına kabul edilmedi. Şimdi ise oturma izni bitti. Yenisi verilmedi. Yetkililer, Vova’dan 10 gün içinde Türkiye’yi terk etmesini istedi.

Haberin Devamı

‘ÖLÜRÜM DE TÜRKİYE'DEN GİTMEM’

Vova ise “Ölürüm de Türkiye’den gitmem, ben buralıyım” diyor. Türk vatandaşı olabilmek için anlaşmalı evlilik yapmayı gururuna yediremiyor. Resmi işlemlerdeki sıkıntısı nedeniyle iş başvurusu yapamayan, öğrenimine devam edemeyen Vova, Başbakan Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazdı. Başbakana yolladığı mektupta “Kendimi tümüyle Türk hissediyorum, Türk gibi yaşıyorum. Ne olur beni Türkiye’den attırmayın” dedi.

Vova şimdi umutla mektubuna cevap bekliyor. Hakan Taktuka ile annesi Mediha Hanım da ailelerinin bir parçası olan Vova’nın İzmir’de kalması için dua ediyor.

'N’OLUR BENİ KOVMAYIN'

Vova, Başbakan Erdoğan’a yolladığı mektupta şunları yazdı: Ben bu ülkenin vatandaşlarının güldüğüne güler, ağladığına ağlarım. Her şeyimle sizlerden biriyim. Gönülden bir Türk vatandaşıyım. Türk vatandaşlığını hak ettiğimi ispatlayabilmek için daha ne yapabilirim? Yıllardır Hakan Taktuka’yı babam olarak, ailesini ailem olarak biliyorum. Başka yerde yaşayamam. Sayın Başbakan Türkiye’den kovulmama engel olun.”

Efsun YILMAZ/AA