Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Vücutta kalmasın
HABERİ PAYLAŞ

SORU: Ergenliğe ne zaman gireceğim? 17 yaşındayım. Galiba ergenliğe girmedim. Bıyıklarım çıkmadı ve çok az kıl var. Meni gelmiyor. Ben ne zaman ergenliğe gireceğim?

CEVAP

Ergenlik çağı bir süreçtir, bir anda olmaz, yıllara yayılır. Kıllanma ikincil bir değişimdir, herkeste aynı oranda ve zamanda gerçekleşmez. Bazı kişilerde genetik nedenler ile çok daha az kıllanma görülebilir.

SORU: Yumurtalık morardı 27 yaşındayım. 1 yıldır sağ yumurtalığımda morarma var. Sizce bu morluğun nedeni ne olabilir? Doktora gitmem gerekir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sanırım cilde ait varisleşmiş bir toplar damar tarif ediyorsunuz. Fakat bunu kesinleştirmek için muayene gerekli.

SORU: İnmeyen testis sorun yaratır mı? 17 yaşındayım. Sağ testisim indi, problem yok. Ama sol testisi hala inmedi. Acaba bunun bir zararı dokunur mu? Çok endişeleniyorum.

CEVAP

Doğumdan sonra ilk bir ay içinde torbaya inmeyen yumurtaların ilaç veya ameliyat ile 1 yaşından önce indirilmesi gereklidir. Bu süre uzadıkça vücut içinde kalan yumurta vücut ısısının torbaya göre daha sıcak olması nedeniyle zarar görür. Yumurtaların iki işlevi vardır; 1-Sperm yani döl hücrelerini üretmek, 2-Testosteron yani erkeklik hormonunu üretmek. Bu ısı fazlalığından öncelikle ileride ergenlikte sperm üretecek olan hücreler etkilenir. Geçen zaman içinde bu etki artar ve yumurta ileride hiç sperm üretemeyecek hale gelir. Siz 17 yaşına geldiğinize göre çok geciktiğinizi söyleyebiliriz. Ayrıca bu vücut içinde kalan yumurtalar yüksek kanserleşme riski de taşıdığından bir an önce bir üroloji uzmanına başvurmalısınız. Erkek çocuklarda torbaya inmeyen yumurta ileride büyük sorunlara yol açabilir. Çünkü süre uzadıkça vücut içinde kalan yumurta sıcak nedeniyle zarar görür, bu ısı da sperm hücrelerini etkileyebilir. Ayrıca vücutta kalan yumurtalar yüksek kanserleşme riski taşır, mutlaka önleminizi alı

Sıradaki haber yükleniyor...
holder