Spor Vuvuzela sağırlık yapabilir

Vuvuzela sağırlık yapabilir

Paylaş
Vuvuzela sağırlık yapabilir

Afrika kıtasındaki ilk Dünya Kupası'nda, kıtaya özgü bir çalgı olan vuvuzelaların işitme kaybına yol açabileceği belirtildi

Futbolseverlerin gürültülü çalgıyla ilk kez 2009'daki FIFA Konfederasyon Kupası sırasında tanıştığını vurgulayan Deutche Welle, buna "Güney Afrika zurnası" da denilebileceğini aktardı.

Alman kanalları, Vuvuzela’nın üfleyince tek bir notanın çıktığı, binlercesi bir araya geldiğinde dev bir arı kovanına benzer gürültü koparan, deliksiz, küçük plastik bir trompet olduğunu aktardı.

Vuvuzela karşıtları, bu çalgının çıkardığı sesin oyuncu ve ekran başındaki seyircilerin dikkatini dağıttığını, ayrıca kulak sağlığına da olumsuz etki yaptığını iddia etti.

Geçen yılki Konfederasyon Kupası sırasında bazı oyuncuların vuvuzeladan rahatsız oldukları ve maça konsantre olmakta zorlandıklarını belirtmişti.

Gürültüden olumsuz etkilenenlerin başında gelen İspanyol yıldız Xabi Alonso, vuvuzelaların yasaklanmasını istemişti. Benzer taleplerin artması üzerine konu FIFA'ya intikal etmiş, uzun tartışmaların ardından 2010 Dünya Şampiyonası'nda vuvuzelalara izin verilmesi edilmesi kararlaştırılmıştı.

İşitme cihazları üreticisi Phonak tarafından yapılan araştırma, vuvuzela karşıtlarını haklı çıkardı. Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde açıklanan araştırma sonuçlarına göre, vuvuzelaların gürültü seviyesi 127 desibele kadar yükseliyor. Bir uçağın kalkışında çıkardığı barem ise 124 desibel.

Uzmanlar, 85 desibelin üstündeki bir gürültünün kulak sağlığına olumsuz etkiler yaptığına dikkat çekildi. 100 desibellik bir gürültüye 15 dakika süreyle maruz kalmak bile kalıcı işitme sorunlarının oluşması için yeterli.

İhsan DÖRTKARDEŞ/İstanbul (DHA)

Haberin Devamı