Dünya WikiLeaks kurucusuna tecavüz soruşturması

WikiLeaks kurucusuna tecavüz soruşturması

Paylaş
WikiLeaks kurucusuna tecavüz soruşturması

ABD ordusunun Afganistan savaşına ilişkin gizli onbinlerce belgesiyle de ses getiren WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange hakkında, yeniden tecavüz soruşturması açıldı

İsveç Başsavcılığı, Wikileaks’in kurucusu Assange hakkında geçen hafta kapatılan tecavüz soruşturması ile ilgili olarak, yeniden hazırlık soruşturması başlatıldığını bildirdi.

Başsavcı Marianne Ny, vakanın yeniden incelenmesi sonucunda, soruşturmanın yeniden açılmasına karar verildiğini belirtti. Savcılık geçen hafta, hakkında tecavüz ve taciz suçlamasında bulunulan ve arama kararı çıkarılan Assange hakkında, tecavüz suçlamasının düşürüldüğünü ve arama kararının da iptal edildiğini açıklamıştı.

Assange ile ilgili taciz soruşturmasına ise devam edilmişti. Stockholm’deki bir savcı, Assange’nin, polise şikayette bulunan İsveçli kadına tecavüz ettiğini gösteren bir şey olmadığına karar vermişti.

Şikayetçi kadının avukatının bu karara itiraz etmesinden sonra, Baş Savcı Marianne Ny, tecavüz soruşturmasını yeniden açmaya karar verdi. Ny ayrıca, Assange hakkında daha önce verilen, sadece "taciz"den soruşturmaya devam edilmesi kararını da bozarak, kendisi hakkındaki başka bir şikayetin de, "cinsel zorlama ve cinsel taciz" şüphesiyle soruşturulması gerektiğine karar verdi.

TACİZ İSVEÇ'TE CİNSEL SUÇ DEĞİL

"Taciz", İsveç yasalarına göre bir cinsellik suçu değil. Suçlamaları reddeden Assange, internet sitesinin itibarını sarsmak için yapılan planlar konusunda Avustralya istihbaratının kendisini uyardığını söylemişti.

WikiLeaks, ABD ordusunun Afganistan’daki operasyonları sırasında sivil ölümlere yol açan ve kayıtlara geçmeyen olaylarla ilgili çok gizli belgeleri yayımlamasından sonra, en son, ABD’nin "terör veya terörist ihraç eden ülke" olarak anılma olasılığıyla ilgili hazırlanan gizli bir CIA raporunu yayımlamıştı.

Haberin Devamı