Spor Wimbledon'da Osmanlı izleri

Wimbledon'da Osmanlı izleri

Paylaş
Wimbledon'da Osmanlı izleri

Wimbledon'da, Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in İngiltere'ye yaptığı ziyaret nedeniyle savaş gemisine verilen "Sultan" ismini, şimdi kortlarda görev yapan askerler şapkalarında taşıyor

Wimbledon Tenis Turnuvası'nda, Merkez Kort başta olmak üzere kortlarda düzeni ve güvenliği sağlamanın yanı sıra seyircileri yönlendirmek için çok sayıda asker görev yapıyor.

İngiliz kraliyetine ait donanmalara mensup, farklı üniformalar giyen askerlerden bazılarının şapkasında "HMS Sultan" yazması dikkati çekiyor.

Kraliyet donanmasına aitliği anlatan "HMS (Majestelerinin gemisi)" ibaresinin yanında yazan "Sultan" kelimesinin geçmişi Osmanlı İmparatorluğu'na uzanıyor.

1870 yılında suya indirilen ve ilk olarak "Zafer" adı verilen 9 bin 200 tonluk savaş gemisinin ismi, yurt dışına çıkan ilk Osmanlı İmparatoru Abdülaziz'in 1867 yılında İngiltere'ye yaptığı resmi ziyaretin onuruna "Sultan" olarak değiştiriliyor.

Sonraki yıllarda kullanılamaz hale gelen geminin ismi, günümüzde İngiltere'nin güneyindeki Gosport Limanı'nda bulunan ve İngiliz denizcilerin mühendislik eğitimi aldıkları donanma üssüne veriliyor.

Wimbledon Tenis Turnuvası, kuralları ve gelenekleri kadar tarihiyle de ayrı bir öneme sahip. İlk olarak 1877 yılında başkent Londra'nın güneybatısında yapılan turnuva, bu yıl 125. kez düzenleniyor. Şampiyonayı izlemek için her yıl yaklaşık 500 bin tenissever Wimbledon'a akın ediyor.

Haberin Devamı