Bilim - Teknoloji Win 10, Linux'u çok üzebilir!
Paylaş
Win 10, Linux'u çok üzebilir!

Windows 10'la ilgili yeni keşfedilen bir bilgi, alternatif işletim sistemlerinin canını sıkabilir!

Microsoft'un Çin'de düzenlediği WinHEC konferansında yaz aylarında çıkması beklenen Windows 10 hakkında yeni bilgiler veriliyor. Ancak haberlerden bir tanesi, Linux ve Windows'u birlikte kullananları sevindirmeyecek türden.

Ars Technica'nın etkinlikteki slaytlardan birinde yaptığı keşfe göre Windows Secure Boot, Windows 10'da kapatılmayacak. Windows 8'de ortaya çıkan bu işlev, PC'lerin üzerine yapıştırılan "Windows 8 için üretildi" etiketini ilgilendiriyor. Etikete sahip olmak için Windows 8'li makinelerin, her başlangıçta sistemin belirli noktalarını kontrol edip, bir dizi eşsiz kodla karşılaştıran UEFI Secure Boot'u desteklemesi gerekiyordu. Microsoft, Windows 8'de kullanıcının Secure Boot'u devre dışı bırakmasına izin veriyordu - böylece alternatif işletim sistemleri yükleyebilmek mümkün hale geliyordu.

Ancak görünüşe bakılırsa firma, aynı izni Windows 10'da tanımayacak. Bu durumda Linux ve diğer işletim sistemlerinin geliştiricilerini sıkıntılı günler bekliyor olabilir. Aşağıdaki slaytta görebileceğiniz gibi Microsoft, Secure Boot'un "etkinleştirilmiş olmasının gerektiğini", onu kapatıp kapatmama kararını OEM'lerin vereceğini söylüyor. Dolayısıyla OEM'ler, dilediklerinde makinelerine Linux yüklenmesine engel olabilecek veya en azından bunu çok zorlaştırabilecekler.


Bu slaytın gerçekliği ve konunun açıklığa kavuşması açısından, Microsoft'tan bir açıklama bekleniyor.

Haberin Devamı

Resimlerle: Windows 10 neye benziyor, yeni ne sunuyor?

Kaynak: CHIP Online