Bilim - Teknoloji Windows için 4 özel ipucu!
Paylaş
Windows için 4 özel ipucu!

Windows'un içini dışını bilen kullanıcılardansanız, az bilinen bu 4 ipucu sizin için!

Windows\'a daha hakim olmak isteyen kullanıcıların yapabileceği şeyler o kadar çok ki... Microsoft, işletim sisteminin sunduğu olanaklarla bizi hep şaşırtıyor. Bu yazımızdaysa, az bilinen Windows ipuçlarını sizlerle paylaşmak istedik.

Dosyaları kilitleyin

Easy File Locker gibi programlarla belirli dosyaları silinmeye veya üzerine yazılmaya karşı korumaya alabilirsiniz. Ancak üçüncü parti araçlar kullanmanız şart değil.

PowerShell\'i sisteminizde aratın ve çalıştırın, ardından aşağıdaki komutları girin:

#Dosya adı
$fileName = \"C:\dosyam.txt\"

#Dosyayı paylaşmadan, salt okunur olarak aç
$file = [System.io.File]::Open($fileName, \'Open\', \'Read\', \'None\')

#Bir tuşa basılana kadar dosyayı kilitli durumda beklet
Write-Host \"Devam etmek için bir tuşa basın ...\"
$null = $host.UI.RawUI.ReadKey(\"NoEcho,IncludeKeyDown\")

#Dosyayı kapat (dosya kilidini aç)
$file.Close()


Varsayılan yazıcıyı konuma göre değiştirin

Bunun için öncelikle bulunduğunuz ağ için varsayılan yazıcıyı belirlemeniz gerekiyor. Aygıtlar ve Yazıcılar öğesini bulun ve çalıştırın. Açılan ekranda varsayılan yapmak istediğiniz tarayıcıya sağ tıklayın ve Varsayılan yazıcı olarak ayarla seçeneğine tıklayın.

Ardından bir başka yazıcıya tıklayıp, araç çubuğundaki Varsayılan Yazıcıları Yönet düğmesine tıklayın. \"Ağ seçin\" ve \"Yazıcı seçin\" açılır kutularından ağ ve yazıcıları eşleştirerek Ekle düğmesine tıklayın.

Kablosuz ağ üzerinde varsayılan yazıcı belirlemek için, önceden ona bağlanmış olmanız gerekiyor.


Operatörlerle arama yapın

Operatörlerle arama yapın

PC\'nizde belirli kriterlere uyan dosyaları bulmak istiyorsunuz. Veya aradığınız bir dosya var, ancak nerede saklandığını bilmiyorsunuz. Canınızı sıkmayın, çünkü arama operatörleriyle daha güçlü aramalar gerçekleştirebilirsiniz.

AND, NOT ve OR gibi basit operatörler, aramalarınızı şekillendirmenize yardımcı olabilir. Örneğin kedi AND köpek, bu iki kelimeyi içeren dosyaları ararken, kedi OR köpek, iki kelimeden sadece birini içeren dosyaları da bulacaktır.


Arama kutucuğuna tıklayarak son değiştirilme, boyut gibi bilgileri de Ribbon üzerinden ayarlayabilirsiniz. System.Kind:<>picture fotoğraf olmayan dosyaları, System.Size:>10mb 10MB\'tan büyük dosyaları aratacaktır.

Tüm operatörlerin listesi için Microsoft\'un yardım sayfasına göz atabilirsiniz.


Her zaman yönetici olarak çalıştırın

Her zaman yönetici olarak çalıştırın

Bazı programlar, belirli eylemleri uygulayabilmek için \"yönetici\" izinlerine ihtiyaç duyarlar. Windows\'un Kullanıcı Hesabı Kontrolü (UAC) varsayılan olarak etkin olduğundan, bu durumda karşınıza bir uyarı kutusu gelebilir.

UAC uyarılarını tüm programlar için değiştirmeniz mümkün, ancak sadece belirli bir programı yönetici olarak çalıştırmak istiyorsanız farklı bir yol izlemeniz gerekiyor.

Programın kısayoluna sağ tıklayıp Yönetici olarak çalıştır seçeneğini kullanabilirsiniz, ancak bu da işi biraz uzatıyor. Bunun yerine kısayola sağ tıklayın ve Özellikler\'e gidin. Kısayol sekmesindeyken Gelişmiş... düğmesine tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır kutucuğunu işaretleyin. Son olarak Tamam\'a tıklayın.

Windows konusunda tecrübeli olanlar için alternatif bir yol daha var. Bu, gizli olan Administrator hesabını etkinleştirmekten geçiyor. Normalde oluşturduğunuz yönetici hesapları, aslında tam yetkilere sahip olmuyorlar; bunun nedeni UAC\'nin çalışma şekli.

Gizli Administrator hesabını etkinleştirmek için cmd\'yi aratın ve çıkan sonucun üzerine sağ tıklayarak Yönetici olarak çalıştır\'ı seçin. Şimdi aşağıdaki komutu verin:

net user administrator /active:yes

Ekrana komutun başarılı olup olmadığını bildiren bir mesaj gelecek. Artık Administrator hesabına geçerek her programı en yüksek izin seviyesinde çalıştırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Resimlerle: Her eve lazım 30 araç!

Kaynak: CHIP Online