Yaşam Windows Phone 7'nin akibeti ne olacak?

Windows Phone 7'nin akibeti ne olacak?

Paylaş
Windows Phone 7'nin akibeti ne olacak?

Mobil dünyada beklentilerin bir hayli fazla olduğu isimlerden birisi Windows Phone 7. Peki Windows Phone 7 beklentileri gerçekten karşılayabilecek mi ve pazara hakim olabilecek mi?

Microsoft'un rötarlı mobil işletim sistemi Windows Phone 7, pazardaki değişimin de etkisiyle şaşırtıcı gelişmeleri beraberinde getirerek, hayli geç bir süreçte ortaya çıktı. Microsoft, bir süredir ihmal ettiği mobil işletim sistemleri alanını, yeniden önemle gündemine aldığında, pazarda, eski rakip Symbian'ın bile belini büken önemli isimler türemişti.

Haberin Devamı

Can Simidi Nokia Üstelik bu isimlerin arkasında Microsoft'un en büyük rakiplerinin bulunması, teknoloji devi adına durumun daha da ciddi bir hal almasına yol açtı. Bu sebepten midir bilinmez, Microsoft, mobil dünyaya iddialı adımlarla girdi, önemli anlaşmalara imza attı. Windows Mobile'dan bu yana Microsoft'un önemli iş ortaklarından olan firmaların artık rakiplerle de ciddi birliktelikler yapması, Microsoft'u yeni bir ortak aramaya itti.

Bu isim de Symbian ile kötü günler geçiren Nokia'dan başkası olamazdı. Nitekim öyle de oldu. Nokia'nın başında Microsoft kökenli bir ismin de yer almasıyla, teknoloji dünyasının iki dev ismi tarihi bir anlaşmın altına imza attı. Windows Phone 7'li Nokia'lar Anlaşmaya göre Nokia'nın yeni akıllı telefonlarında Windows Phone 7 kullanılacaktı.

Haberin Devamı

Dünyanın lider cep telefonu üreticisi konumundaki Nokia, Microsoft adına gerçekten önemli bir güç. Genç işletim sistemi Windows Phone 7, akıllı telefon pazarının köklü isimi Nokia'nın bünyesinde en tepeye ulaşabilir mi? Bunu elbette ki zaman gösterecek ancak öncesinde bir takım görüşler ortaya atmak, hayalci bir yaklaşım olmayacaktır. Ülkemizde olduğu gibi dünyada da Nokia imajı, kullanım kolaylığı ve sağlamlık ile eşdeğer görülüyor. Ayrıca önemli bir güç olarak Nokia tutkunlarının da olduğu bir gerçek.

Sadece bu durumu düşünerek bile Windows Phone 7'nin birkaç sene içersinde Nokia ile pazar payında ciddi bir büyüme yakalayacağı kesin. Nokia'nın Desteği Bu süreçte pazarın ihtiyaçları oranında gelişim gösteren Windows Phone 7, Nokia'nın bunca yılın birikimi olan patentlerinden ve mobil yazılım alanında tecrübeli ekibinden önemli faydalar sağlayacaktır. Zaten Windows Phone 7'ye yatırım yapmaktan kaçınmayan HTC, Samsung gibi firmalar, artan taleple birlikte bugün Android'e verdikleri ağırlığı ister istemez bir parça Windows Phone 7'ye kaydırmak zorunda kalacaktır.

Araştırmalar da gösteriyor ki mevcut şartlarda, bugün Symbian'ın sahip olduğu pazar payı, 3 yıl içersinde Windows Phone 7'ye geçmiş olacak. Bu haliyle Android'i geçemese de Microsoft'un mobil işletim sisteminin, pazarda ikinci sırayı parselleyeceğini söylemek hayalci bir yaklaşım olmayacaktır. İşte bu noktada da görüldüğü gibi asıl bilinmeyen Windows Phone 7'nin Android'i alt edip edemeyeceği veya Android'e ne kadar yaklaşacağı. Nokia önemli bir güç ancak sadece Nokia ile bu işin başarılı olması bu şartlarda olanaklı değil.

Haberin Devamı

O halde lideri belirleyecek olan, tarafların hataları ve inovatif adımları olacak. Symbian'a Ne Olacak? Nokia, Windows Phone 7'yi tercih ederek bir anlamda Symbian'ı ikinci plana itti. Her ne kadar firma cephesinden Symbian'ın en az 2 yıl daha hayatta kalacağı belirtilmiş olsa da üst düzey cihazlarda Symbian'ın yer almayacak olması, işletim sisteminin yavaş yavaş etkinliğini kaybedeceği anlamını taşıyor. Kaldı ki yazılımsal olarak çağa ayak uyduramayan ve yazılımsal olarak üstene yeni şeyler eklenemeyen bir mobil işletim sisteminin pek de fazla hayatta kalamayacağı açıktır. Daha da kötüsü ise Symbian'ın bir zamanlar en önemli gücü olarak gösterilen üçüncü şahıs yazılım geliştiricilerinin, emektar mobil işletim sisteminden vazgeçmesi, sonun açık bir göstergesidir.

Haberin Devamı

Daha fazlası için ShiftDelete.Net sitesini ziyaret edebilirsiniz.