Dünya WSJ'den Erdoğan'a sert eleştiri

WSJ'den Erdoğan'a sert eleştiri

Paylaş
WSJ'den Erdoğan'a sert eleştiri

Türkiye'de genel seçimlere 3 gün kala dış basında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a belki de en sert eleştiri Amerikan The Wall Street Journal gazetesinden geldi: Boğaziçi'ndeki Mahathir

Amerikan The Wall Street Journal (WSJ), bugunkü başyazısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, daha önce 'dünyayı birkaç milyon Yahudi'nin kontrol ettiğini' söyleyen eski Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'e benzetti.

Haberin Devamı

"Boğaziçi'ndeki Mahathir" başlıklı yazı, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de popüler bir kişi olduğu ve kamuoyu araştırmalarına göre Pazar günü mecliste rahat bir çoğunlukla görevde üçüncü dönemine gireceği tespiti ile başladı. Ancak Wall Street Journal Erdoğan'ın, kendisini eleştirenlere tavrına dikkat çekti.

Gazete, Başbakan'ın geçen haftaki başyazısı sonrası The Economist dergisine yönelik sözlerini hatırlattı. Dergi, Başbakan Erdoğan'ın özellikle ekonomideki başarılarını övmüş ancak Türkiye'de seçmene Adalet ve Kalkınma Partisi'nin gücünün kontrol edilmesi için ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi'ne oy vermesi çağrısında bulunmuştu.

Wall Street Journal bugünkü başyazısında Erdoğan'ın "Uluslararası medya İsrail tarafından desteklendiği için AK Parti hükümetinin devamından mutlu olmayacaktır" sözlerine tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Wall Street Journal, Economist'in genelde editoryal yaklaşımının İsrail'e düşmanca olduğunu, buna rağmen Erdoğan'ın bakanlarından birinin Economist dergisinden özür dilemesini istediğini belirtti.

Amerikan gazetesinin başyazısı şu sözlerle noktalandı:

"Sayın Erdoğan, bölgesinde lider olmayı ve küresel düzeyde saygı görmeyi arzuluyor. Ancak her köşede Yahudi komploları gördüğünü iddia eden liderler bu statüyü elde edemezler. Sayın Erdoğan'a yönelik bir korku, kendisinin gizlice İslamcı ve otoriter bir proje tasarlaması. Biz bu yargıya direndik. Ancak Türkiye Başbakanı, eski Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'in Yahudi karşıtı çılgın medya teorilerini canlandırdıkça, bu tip endişeleri gidermeyecektir."

BBC TÜRKÇE