Bilim - Teknoloji Xbox One X’e yakından bakın! İşte Xbox One X hakkında her şey
Paylaş
Xbox One X’e yakından bakın! İşte Xbox One X hakkında her şey

Xbox One X, gerçekten verdiğiniz paraya değecek mi? İşte konu hakkındaki tüm detaylar

Bu nesildeki konsolların zamanlaması gerçekten çok yanlıştı. Gerek Xbox One gerekse de PlayStation 3, 2013 yılında düzenlenen E3 sonrasında satışa sunulmuştu. O dönemde 4K TV’ler henüz yaygınlaşmamış, hatta daha Full HD TV’lere geçiş süreci bile tamamlanmamıştı.

Muhtemelen hem Sony, hem de Microsoft TV sektörünün sadece birkaç sene içerisinde bu kadar hızlı bir gelişim içerisine gireceğini tahmin edememişlerdir. Zira etmiş olsalardı konsollarına 4K çıkışını da eklemeyi düşünürlerdi.

PlayStation 4 ve Xbox One’ın oyunları 1080p hatta zaman zaman 720p çözünürlükte oynatıyor olması, oyun severlerin tepkisine neden oldu. Dolayısıyla yeni bir konsol için erken olması, Sony ve Microsoft’u ara nesil olarak nitelendirilen PS4 Pro ve Xbox One X üzerine yoğunlaşmaya itti.

SONY ERKEN DAVRANDI


Sony, oyuncuların taleplerini göz önünde bulundurarak, Microsoft’tan daha hızlı davrandı. PS4’ün üzerinde ufak iyileştirmeler yapan Japon teknoloji devi, bu yıl içerisinde PS4 Pro’yu satışa sundu.
Microsoft ise anlaşılamayan bir şekilde işi ağırdan almayı tercih etti. İlk etapta daha ince bir yapıya sahip olan Xbox One S’i satışa sunan Amerikan teknoloji devi, Project Scorpio olarak nitelendirdiği Xbox One X’i ise sonraya sakladı.

Xbox One X için sanki yeni nesil için bir konsol çıkartıyormuşçasına yüksek bir havaya bürünen Microsoft, geçen gün bu konsolunun Türkiye lansmanını da gerçekleştirdi. ABD’de 499 dolarlık etiketle çıkacak olan konsolun 2699 TL’lik Türkiye fiyatı ise bizleri şaşırtmadı. Hatta doların 4TL’ye yaklaştığı şu günlerde bu fiyata “uygun” demek bile mümkün. Peki gerçekten oyun için Xbox One X almaya gerek var mı?

PC'DEN DAHA HESAPLI


İlk olarak şunu baştan belirtelim. Bu paraya, bu donanıma sahip bir PC toplamanız şu aralar pek mümkün değil. Keza 2699TL verip, size 4K oyun deneyimini sorunsuz bir şekilde yaşatacak olan PC toplamanız pek de mümkün görünmüyor. Bu açıdan bakıldığında Xbox One X satın almak son derece mantıklı olabilir. Peki ya madalyonun diğer yüzü?
İlk olarak şunu kabul etmemiz gerekiyor. Xbox One X yeni nesil bir konsol değil. Dolayısıyla, bu konsolda oynadığınız oyunu, neredeyse yarı fiyatına satılan Xbox One S’te de oynayabilirsiniz. Peki aradaki fark ne? Aradaki fark One X’in 4K çözünürlük sunuyor olması.
Elbette daha güçlü bir sisteme sahip. Elbette çok daha iyi oyunlar oynatabilir. Fakat eldeki malzeme belli. Şu anda Xbox One X’te oynanacak oyunlar, Xbox One ya Xbox One S’te de oynayabileceğimiz oyunlar. Ve bu durum bir süre daha değişecek gibi görünmüyor.

ŞİMDİLİK XBOX ONE S İŞ GÖRÜR


Microsoft’un kalkıp da Xbox One X’e özel bir oyun yapması pek de muhtemel görünmüyor. Dolayısıyla, bu konsola çıkan oyunları Xbox One’da ya da Xbox One S’te de rahatlıkla oynayabilirsiniz. Hele bir de evinizde gerçek 4K çözünürlük sunan bir TV’niz yoksa işte o zaman Xbox One X’in de pek bir manası kalmıyor.
Hadi 4K TV’niz var diyelim. Yine herşey tamamlanmış olmuyor. Bu sefer de 4K çözünürlüğünde bir oyuna ihtiyacınız var. Malum, her yapımcı çıkarttığı oyuna 4K çözünürlük desteği koymuyor. Koysa bile bunu sonradan yayınladığı bir güncelleme vasıtası ile getirmeyi planlıyor ki o zamana kadar da zaten oyunu oynayıp bitirmiş oluyorsunuz.

Sonuç olarak Xbox One X satın almak pek de mantıklı bir hamle değil diyebiliriz. Zira aynı oyunları oynamanın daha ucuz bir yolu mevcutken, gidip 2 katı para verip bu cihazı almak çok doğru bir seçim olmayacaktır.
Tabi ki Microsoft bu konsola özel yapımlar çıkartır, kütüphanesini zenginleştirirse işin şekli değişebilir. Fakat şu anki görünen tablo pek de Xbox One X’ten yana değil.

Haberin Devamı