Bilim - Teknoloji Xbox One X, PS4’e karşı başarılı olabilir mi?
Paylaş
Xbox One X, PS4’e karşı başarılı olabilir mi?

Xbox One X, “Dünyanın en güçlü oyun konsolu” olarak tanıtıldı. Peki ama “En güçlü olmak” yeterli mi?

“Dünyanın en güçlü oyun konsolu” olarak tanımlanan Xbox One X’in Türkiye lansmanı, geçtiğimiz gün Antalya’da gerçekleştirildi. 2699 TL fiyat etiketi bulunan konsol, 4K çözünürlüğe sahip oyunları ve 4K Blu-Ray içerikleri rahatlıkla çalıştırabiliyor. Tasarımsal anlamda Xbox ailesinin en küçük ve kullanışlı üyesi olan One X, 7 Kasım 2017 itibarıyla ülkemizde satışta olacak.
Kutu içeriğinde şunlar yer alıyor:
Xbox One X konsol
Xbox Kablosuz oyun kumandası
HDMI kablosu (4K görüntüleyebilir)
AC güç kablosu
14 günlük Xbox Live Gold denemesi
1 aylık Xbox Game Pass abonelik denemesi

Peki ama Xbox One X, ülkemizde başarılı olabilir mi?

Yakın geçmişe baktığımızda, Microsoft’un “video oyun” tarafında Türkiye’ye ciddi yatırımlar yapmadığını görüyoruz. Firmanın en popüler konsolu olan Xbox 360 (eski nesil), ilk olarak 22 Kasım 2005’te satışa sunulmuştu. Türkiye’ye resmi olarak geliş tarihi ise, 19 Kasım 2012’ydi. Yani resmi çıkıştan 7 yıl sonra.

Xbox 360’ın resmi olarak Türkiye’ye giriş yapmasından önce, Microsoft Türkiye’den yetkililer ile oyun ve oyunculuk tarafına yönelik bir röportaj gerçekleştirmiş ve dişe dokunur bilgiler alamamıştım. Dolayısıyla röportaj yazısını okuyan oyuncular da firmaya tepkiler göstermişti.

Xbox 360’ın Türkiye’ye giriş yapmasıyla birlikte ekipte de yenilenmeler olmuş ve yeni ekipten önemli isimlerle konuşmuş, bir de röportaj gerçekleştirmiştim. Yetkililer, Microsoft’un işe bu kez ciddi bir şekilde sarılacağını, hem fiyat politikaları hem de Türkçe içerikler (özellikle Türkçe oyunlar) tarafında birçok çalışmalarının olacağını dile getirmişti. Sonuç ise beklenildiği gibi olmadı. Microsoft’un Xbox kanadı, içinde bulunduğumuz 2017 yılına kadar etkisiz bir oyuncu olarak göründü.

Bu süreçte Sony Eurasia ise, arka arkaya yaptığı kampanyalar, bundle çalışmaları ve en önemlisi de Türkçe dublajlı oyunlarla yerli oyuncuların gönüllerini çalmayı başardı. Öyle ki, güncel verilere göre Sony PlayStation, Türkiye’deki oyun konsolu pazarının %90’ına sahip. PlayStation 4 Pro ve PlayStation VR’ın çıkışıyla da yükselişini sürdürecek gibi görünüyor. Microsoft’un işi ise “şimdilik” zor görünüyor. Çünkü…

Fiyat faktörü

Xbox One X, 2699 TL fiyat etiketiyle satılıyor. 4K oyun ve 4K video içerik desteği sunan bir konsol bu, ama öte yandan ülkemizin ekonomik şartlarını göz önüne aldığımızda, birçok oyuncu için ulaşılması güç bir fiyat olduğunu söylemeliyiz. Öte yandan, bu konsoldan tam verim alabilmek için bir de gerçek 4K televizyonunuz olmalı. 4K oyunların fiyatlarını da göz önüne alırsak, Xbox One X’in gerçekten “şu an için” dar bir kesime hitap ettiğini söyleyebiliriz.

PlayStation 4 Pro ise, 1600 TL civarı fiyatlarda bulunabiliyor. Xbox One X’in teknik özellikler bakımından önde olduğunu söyleyebiliriz, ama çoğu oyuncu için “uygun fiyat” faktörü önemli. Hem PS4 Pro’nun bir süredir Türkiye pazarında olduğunu, dolayısıyla oturmuş bir oyuncu kitlesi olduğunu unutmamak gerekli.

Şu örneği de vermek istiyorum. İlk Xbox konsolu, rakibi PlayStation 2’den çok daha güçlü bir konsoldu, ancak piyasada erken havlu atmıştı. PS2 ise, binlerce oyunla birlikte 10 yılı aşkın süre boyunca satıldı ve yaklaşık 160 milyon oyuncu tarafından tercih edildi. Dolayısıyla fiyat faktörünün yanında oyun yelpazesinin genişliği de çok önemli. İş yalnızca “en iyi donanım” ile bitmiyor.

Konsola özel oyunlar

Microsoft, yakın zamanda Minecraft’ın geliştiricisi Mojang’ı satın alarak hem stüdyoyu hem de oyunu bünyesine dahil etmiş, sonrasında hem Windows hem de Xbox kullanıcıları için birçok özel teklif hazırlamıştı. Xbox One X tarafında 4K geliştirmeleri söz konusu. Ek olarak, Forza Motorsport 7 gibi bir oyun var. Aslında bu oyun PC’de de var, ama konsol tarafında Xbox’a özel. Öte yandan, Microsoft’un Gears of War, Halo ve Age of Empires gibi güçlü serileri var. Bu markalar da önümüzdeki dönemlerde Xbox One X’te boy gösterecektir.

Gelelim Sony tarafına. Yakın zamanda tanıtılan Gran Turismo Sport, yarış oyunlarından hoşlananlar için pek benzeri olmayan bir oyun. Heavy Rain’in yapımcısı Quantic Dream tarafından geliştirilen Detroit: Become Human, yeni Spider-Man oyunu ve efsane Hideo Kojima önderliğinde hazırlanan Death Stranding de PS4 oyuncularını heyecanlandıran “konsola özel” yapımlar arasında. Öte yandan God of War serisinin yeni üyesinin de 2018’de satışa sunulması bekleniyor.

Baktığımızda, konsola özel oyunlarda PlayStation tarafının daha önde olduğunu söyleyebiliriz.

Türkçe oyunlar

Microsoft, Xbox One X ile Türkiye’de başarı istiyorsa, vereceği önceliklerden bir tanesi Türkçe oyunlar olmalı. Şimdiye kadar bu yönde firmadan pek adım göremedik. Örneğin, Xbox markasının en önemli oyun serisi olan Halo serisi için kapsamlı bir Türkçe dublaj çalışması yapılabilir. Tabii çıkacak yeni oyunlarda da Türkçe faktörü düşünülmeli. Çünkü…

Bildiğiniz gibi Sony, yıllardır birçok oyunu Türkçe dublaj seslendirme ve altyazı özellikleriyle oyunculara sunuyor. God of War’dan tutun da Uncharted’a kadar birçok örnek sunabiliriz, ki önümüzdeki dönemlerde çıkacak yeni oyunlarda da Türkçe desteğin devam etmesi bekleniyor. Bu oyunlara Rockstar’ın heyecanla beklenen Red Dead Redemption 2’si de dahil olabilir. Çünkü oyunun PS4 versiyonunun dağıtım hakları Sony Eurasia’nın elinde.

Toparlamak gerekirse…

Türkiye pazarında şu an PlayStation’ın ciddi bir üstünlüğü söz konusu. Ciddi bir oyuncu kitlesi bulunan platform, çeşitli kampanyalar ve özellikle de Türkçe içeriklerle başarısına başarı katıyor.
Dolayısıyla Microsoft, oyuncuları kendi saflarına çekebilmek için özellikle fiyatlarda cazip çalışmalar yapmalı ve mutlaka Türkçe içeriklere odaklanmalı. Aksi halde PlayStation’ın %90’lık pazar payı daha da artacaktır.

Haberin Devamı