Derya Özel Ya ayağı olmasaydı?
HABERİ PAYLAŞ

Ya ayağı olmasaydı?

Haberin Devamı

Bir arkadaşımızın davetiyle gittiğimiz etkinlikte yaşadıklarımız, hem bana hem de çocuklarıma güzel bir hayat dersi oldu. Bir grup çocuk neşe içinde oynarlarken gruba daha sonradan dahil olan başka bir çocuk, bir süre sonra çocukların hepsine şiddet uygulamaya, küfür etmeye başlayınca, önce çocuklar, sonra anneler ne yapacaklarını bilemedi.

“Yaramaz” diye yaftayı yapıştırdığımız çocuğun annesiyse hepimizden daha çaresizdi. Onların ardından şikayetlerin ardı kesilmeyince bir konuşma yapma ihtiyacı duydum: “Bazılarının gözleri yoktur, göremez, bazılarının bacakları yoktur, yürüyemez. Bazılarının da duyguları yoktur ve hissedemez. Gözü olmayan bir çocuk için nasıl üzülüyorsak, duyguları olmayan çocuk için de üzülebiliriz. Hem o bunu biraz da dikkat çekmek için yapıyor.

Onu anlamaya çalışıp kazanmalıyız. Ya bacağı olmasaydı? Yine bu kadar söylenir miydiniz koşamayan arkadaşınız için?” dedim. Farklı olanları ya kazanırız, ya da kaybederiz. Biz o gün hep birlikte kazanmayı tercih ettik...

Eğitim dediğin...

Kuralların ve yasakların olmadığı, ödevlerin verilmediği ama tenefüslerin 15 dakika olduğu hayal gibi bir okul ve eğitim sistemi mümkün müdür? Peki eğitim tam olarak nedir? Ali Koç; Ankara’dan Cizre’ye, kadar pek çok farklı coğrafyada öğretmenlik ve yöneticilik yapmış, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan STK’lara, özel okuldan köy okuluna kadar pek çok farklı kurumda görev yaparak Türkiye’deki eğitim sistemine her açıdan bakma fırsatı yakalamış deneyimli bir eğitimci.

Fikir platformu Eğitimpedia’nın da kurucusu Koç, hayalini kurduğu her şeyi Fide Okulları’nda hayata geçirmiş. Ağaçlara sarılan çocuklar, mahallenin bisikletçi amcasından bisiklet tamiri dersleri, ilkokul birinci sınıftan itibaren verilen felsefe dersleriyle pek çok okula ilham kaynağı oluyor.

Eğitim sistemini, ailelerin eğitimlerini ve aslında ne olması gerektiğini konuştuğumuzda, yılların deneyimiyle, “Akademik başarıdan önce çocuk gelir” dediği için, kalbimi fethetti. “Başarının sırrı iyi öğretmendir. Öğrenci öğretmenini severse başarıyı yakalar. Mutluluğu bulaştıran kişi öğretmenlerdir.

Büyük bir rekabetle ve hırsla yetiştirilen çocuklar ve öğretmenlerin dışında bir kültür yaratmak istiyoruz. Akademik odaklı bir okulda, her sınıfın bir tane birincisi olur. Diğerleri kaybeder. Beceri odaklı bir okul olursanız, kimi sporda öne çıkar kimi akademik becerisiyle. O zaman çocuklar der ki: Hepimizin başka bir zenginliği var” diyor Ali Koç...

Tavsiye Ediyorum

Çocuğunun cinsellikle ilgili soruları karşısında kendini çaresiz hisseden, ona en doğru ve sağlıklı cevabı nasıl verecekleri konusunda tedirginlik hisseden anne babaların, uykudan evvel çocuklarına rahatlıkla okuyabilecekleri cinsel eğitim içerikli “Mıstık Parkı, Ben Babamla Evlenicem” pedagog Gözde Erdoğan’ın kaleminden kitapçılarda yerini aldı.

Çizgi roman serisinin bu ilk kitabı, çocukların cinsel soruları karşısında ne yapacağını şaşıran ebeveynlerin imdadına yetişiyor. Çok tavsiye ediyorum...

Etkinlik Kuşu

İstanbul

22 Ekim’de kapılarını ücretsiz olarak açan 3. İstanbul Tasarım Bienali, tasarımın yeni baştan tasarlanması gerektiği fikrinden yola çıkarak ‘insan’ ve ‘tasarım’ arasındaki ilişkiye odaklanıyor.

6 kıtada 13 ülkeden 250’nin üzerindeki katılımcının 70’in üzerinde projesi Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Studio- X Istanbul, DEPO, Alt Sanat Mekanı ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri olmak üzere toplam 5 farklı mekanda sergileniyor.

Zorlu Holding’in İstanbul Tasarım Bienali’ne verdiği destekle öğrenciler, sergileri bienal süresince her cuma günü öğrenci kartlarını göstererek ücretsiz rehberli turla gezebilecek. Tur ile öğrenciler, tüm dünyanın takip ettiği bienali, deneyimleme fırsatı bulacak.

İzmir

İzmir Park Alışveriş Merkezi’nin kurduğu Park Çocuk Kulübü, en renkli etkinlikleriyle Kasım ayında da devam ediyor. Çocuklar için çeşitli atölyeler Kasım ayı boyunca her hafta devam edecek.

Etkinlikler ve tarihleri: 10 Kasım: Anıtkabir Maket Atölyesi 12 Kasım: Konuşan Kedi Maske Atölyesi 19 Kasım: Sevimli Orman Cini Kukla Atölyesi 26 Kasım: Popstar Kostüm Tasarım Atölyesi Detaylı bilgi için: (0232) 250 11 12 Adres: Eşrefpaşa Caddesi No: 408 Eşrefpaşa Konak İzmir.

Ankara

Figen Çakmakoğlu ve Ali Nihat Yavşan’ın yazdığı, dostluk ve paylaşım temalı Bir Robot Hikayesi tiyatro oyunu, Oyuncaklar Ülkesi’nde geçiyor. Oyuncaklar Ülkesi’nde herkes mutluluk içinde yaşamaktadır.

Tüm oyuncaklar pillidir ve ortak bir enerji kullanmaktadırlar. Ancak Robot’un gelişiyle yaşamları değişir. Pembe Kurbağa Sahnesi, Kavaklıdere Büklüm Sokağı No:8/11 Çankaya- Ankara. Tel: 0312 418 02 98

Sıradaki haber yükleniyor...
holder