Tamer Heper Ya itiraz ya temyiz edeceksiniz
HABERİ PAYLAŞ

Ya itiraz ya temyiz edeceksiniz

Kardeşim beş yıllık evliliğinin sonunda eşine boşanma davası açtı. Çocukları yoktu ama eşi sıfırda bir araba ve takıları aldığı halde nafaka talep etti. Tuttuğumuz avukat davaya girmedi ve kardeşim aleyhine 600 lira nafaka tayin olundu. Buna karşı ne yapabiliriz? P.A.

İlk defa okuyucumun mektubuna iki gün içinde yanıt vermiş olacağım. Çünkü durumu acil olabilir. Acil olabilir deyişimin nedenini yanıtımın içinde bulacaksınız. Birincisi, meslektaşım (kendisini avukat tutmamışsınız kendisinden yardım almışsınız) davaya girmemiş olabilir zira bir avukat (davanın İstanbul’da görüldüğünü tahmin ediyorum) bu şehirde ellinin üzerindeki adliye binaları arasında koşuşuyor. Bir şehirde ellinin üzerinde adliye binası olabilir mi? (Dikkat edin adliye demiyorum adliye binası diyorum.) Bir Kadıköy de dört tane ayrı bina var. Kadıköy adliyesi tektir ama binası dörttür. Böyle sayarsanız özellikle ilk celse tarihi avukatın inisiyatifinde olmayacağı için elde olmadan duruşmalar üst üste gelir ve avukat mecburen birine mazeret dilekçesi koyar. Muhtemeldir ki meslektaşım mazeret dilekçesi koymuştur yani önlem almıştır ancak bu halde dava bitmemiş, sadece tedbir kakarı verilmiştir ve dava delillerin toplanması için ertelenmiştir. Bu durumda henüz temyizlik bir karar yoktur. Ancak itirazı kabildir, mahkemeden her an kararı kaldırması veya değiştirmesi istenebilir. Karar zaten tedbir mahiyetindedir her zaman değişebilir. Ancak yukarıdaki kuvvetli ihtimal yerine küçük bir ihtimalle mahkeme nihai kararını vermiştir. Bu halde de temyize başvurmak gerekmektedir. Bunun için de kararın tebliğinden itibaren on beş gün süreniz var. İşte bunun için acele yanıt verdim, kararı temyiz etmeniz gerekir. Zira eşe sıfır kilometrede bir araba verilmiş, düğünde takılan takılar verilmiş. Yani öyle pek muhtaç durumu yok. Ancak üzülerek bir noktayı da hatırlatayım. Bu hatırlatma tatbikattan dolayıdır, yasa hükmü değildir. Ne yazık ki hakimlerimiz hâlâ kadını koruma altına alma eğilimindedir. Oysa 2002 tarihinde yürürlüğe giren Medeni Yasa eşitlik ilkesini getirme çabası ürünüdür ama tatbikatta bu noktada başarı sağlanmamıştır.

Haberin Devamı

Ödeme gecikebilir

Haberin Devamı

Bir kooperatife ortak oldum. 15 bin lira verdim ama bir adım bile ilerleme yok. Şimdi çıkmak istiyorum, hemen çıkabilir miyim? Paramı hemen alabilir miyim? S.Ü.

Kooperatiflere girmek de çıkmak da kişinin isteğine bağlıdır. Bazı sitelerde kooperatif hakimiyeti hâlâ sürmekte olup yeni daire alanlara kooperatif ortağı olma mecburiyeti varmış gibi muamele yapılmaktadır. Bu yanlıştır. Bir insan kooperatife girme iradesini belirtir, yönetim kurul kabul eder, karar defterine karar alınır ve ortaklık kurulur. Çıkmak isteyen için de benzer bir işlem yapılır ve ortak ayrılır. Ancak kooperatif ana sözleşmesinde bazen çıkan ortağa geri ödeme ile ilgili olarak şu hüküm yer alır: Kooperatif mali durumunun sarsılma ihtimali karşısında geri ödeme üç yıl içinde yapılır. Bu halde geri ödemeler gecikebilir, yani paranızı hemen alamayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder