Ekonomi Yabancı gayrimenkule koştu

Yabancı gayrimenkule koştu

Paylaş
Yabancı gayrimenkule koştu

Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul alımı yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre iki kat artarak 1.4 milyar dolara ulaştı

6 ayda 1.4 milyar dolar

Mülk satışını engelleyen yasa ve kriz nedeniyle konut alımını yavaşlatan yabancılar yeniden harekete geçti. 2005’ten 2008 sonuna kadar 2.9 milyar dolarlık alım yapan yabancılar, 2009’da da 1.8 milyar dolarlık gayrimenkul aldı.

Bu rakam bu yılın ilk altı ayında 1.4 milyar dolar oldu. Sahil şeridine ilgileriyle bilinen yabancılar son dönemde İstanbul’da0ki projelere yöneldi.

Lüks projelere kaydılar

Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, yabancıların Ataşehir’deki Dumankaya Consept ve Ikon projelerine ilgi gösterdiğini söyledi. Ali Dumankaya, “Yabancılar hem finans merkezine yakınlığı hem de yurtdışında tanındığımız için bizi tercih ediyor” dedi.

Rixos Grubu’nun Bomonti’de Ayaydın ve İpek-Çakırkaya ile inşa ettiği Rixos Residences Bomonty de yabancılardan ilgi gören projeler arasında.

Kazakların Bomonti ilgisi

Alınan bilgiye göre, Bomonti’ye özellikle Azerbaycan ve Kazakistan’dan ilgi var. Ama bu kişilerin konut alması için şirket kurması veya vatandaşlığa geçmeleri gerektiğinden talep karşılanamıyor. 15 yabancı uyruklu kişi, projeden alım yaptı. İlgi gösteren diğer ülkeler arasında Amerika, İngiltere, Belçika, Kanada, Almanya, Fransa ve Suudi Arabistan başı çekiyor.

Sapphire’deki pay yüzde 15

İstanbul’un merkezinde 261 metrelik yüksekliğiyle Avrupa’nın en yüksek binası unvanına sahip olan Kiler Holding’e ait Sapphire’in yüzde 15’i yabancılara satıldı.

Kiler Holding Başkanı Nahit Kiler metrekaresi 12 bin dolar olan projeye büyük yabancı yatırımcıların talip olduğunu söyledi. Kiler Holding’in projesi kapsamında, 20 farklı tipte 188 adet rezidans ve bir alışveriş merkezi bulunuyor.

Seyir terası ilgi çekiyor

Sapphire’de rezidans büyüklükleri 120 ile 550 metrekare arasında değişiyor. Metrekare fiyatları 8-12 bin dolar. Projede yaşam başladıktan sonra fiyatların 15 bin dolara kadar çıkması bekleniyor. Sapphire’in en ilgi çeken özelliklerinden biri de İstanbul’un en yüksek noktasında 236 metrede yer alan seyir terası. Teras, İstanbul’u tepeden izlemek isteyen yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Engel kalkarsa 10’a katlanır

Yabancıya mülk satışını engelleyen yönetmeliğin değiştirilmesiyle potansiyelin 10 kat artacağını söyleyen Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, “Gerçek potansiyelin çok altındayız. Vizenin kalktığı ülkelerle gayrimenkul satışı konusunda anlaşma sağlanabilirse, asıl potansiyel o zaman ortaya çıkacak” dedi. Sinpaş Genel Müdür Yardımcısı Seba Gacemer de daha ciddi satışların olması için engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.

89 ülkeye ev almak yasak

-Son dönemde İstanbul’daki lüks konut projelerine büyük ilgi gösteren yabancıların Türkiye’de konut almasına yönelik bazı engeller var. Bunların başında mütekabiliyet (karşılıklılık) geliyor. Bu, Türklerin yurtdışında mülk edinemediği ülkelerin vatandaşlarına Türkiye’de konut satışının engellenmesi anlamına geliyor.

-Küresel kriz sonrasında sermayenin el değiştirdiği Rusya, Kazakistan, İran, Ürdün, Türki Cumhuriyetler gibi ülkelerin vatandaşları Türkiye’den mülk alımında çeşitli engellerle karşılaşıyor. ABD ve Avrupa ülkelerine satışların önünde bir engel bulunmazken 89 ülkenin vatandaşı Türkiye’de ev alamıyor.

2

Haberin Devamı