Ekonomi Yabancı gelinlerin gelinliği İzmir'den

Yabancı gelinlerin gelinliği İzmir'den

Paylaş
Yabancı gelinlerin gelinliği İzmir'den

İzmir'deki gelinlik sektöründen yakın coğrafyadaki ülkelere 100 milyon dolarlık gelinlik ihraç ediliyor

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Nedim Örün, İzmir’deki gelinlik sektöründen yakın coğrafyadaki ülkelere 100 milyon dolarlık gelinlik, 20 milyon dolarlık damatlık ve abiye giyimin, bavul ticareti yöntemiyle gittiğini söyledi.

Haberin Devamı

Örün, Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika ve Danimarka’dan yoğun talep aldıklarını, Yunanistan, Arnavutluk, Makedonyalı müşterilerin de İzmir’den gelinlik almayı tercih ettiğini belirtti. Suriye, Irak, Ürdün, Azerbaycan ve Gürcistan’daki toptancıların da İzmirli şirketlerle görüştüğünü kaydeden Nedim Örün, "Bu ülkelere gelinliklerimiz bavul ticareti dediğimiz yöntemlerle gidiyor. Sadece gelinlik satışının 100 milyon dolar civarında olduğunu hesapladık" şeklinde konuştu.

Yurt dışından müşterilere satılan gelinlik sayısının ise 50 bin civarında olduğunu ifade eden Örün, toptancılara satış yaptıklarını dile getirdi. İzmir’de gelinlik sektöründe endüstriyel seri üretim yapıldığını ifade eden Örün, toptancıların İzmir’e gelmeyi tercih ettiğini, yabancı tüketiciye yönelik perakende satışın İstanbul’da da yapıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

Gelinlik sektörünün İzmir’de çok geliştiğini anlatan Örün, "Türkiye’nin gelinlik üssü İzmir oldu. Yurt dışından ağırlıklı olarak buraya geliyorlar. İzmir’de gelinlik sektörü çok güçlü ve dünyadaki moda merkezleriyle yarışıyor. Ürünlerin kalitesi iyi, üstelik fiyatı da düşük. İyi bir gelinlik 300 dolara alınabiliyor" diye konuştu. Nedim Örün, Arap ülkelerinden gelen alıcıların çok süslü, taşlı, pullu, abartılı modelleri, Avrupa ülkelerindeki toptancıların ise sade ve şık modelleri tercih ettiğini söyledi.

Türkiye’nin gelinlik, damatlık, abiye giyim sektöründeki tek ihtisas fuarı olan If Wedding Fashion organizasyonun İzmir’de gerçekleşmesinin de sektöre katkı sağladığını ifade eden Örün, gelinlik satışının yanı sıra damatlık satışının da yükseldiğini bildirdi.

DAMATLIKLAR DA İZMİR’DEN GİDİYOR

Gelinlik satın almaya gelen toptancıların mağazalarında damatlık satışı yaptığını da söyleyen Nedim Örün, If Wedding Fashion ve yurt dışındaki fuarlarda tanıtılan damatlıklara ve abiye giyim ürünlerine de yoğun ilgi olduğunu ifade etti. Yurt dışına damatlık ve abiye giyim ürünlerinin satışının bir yılda 20-25 milyon dolara ulaştığına dikkati çeken Örün, 10 bin yabancı damadın İzmir’deki atölyelerde üretilen damatlıkları giydiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Kendisine ait Robe Blanch markası ile Avrupa ülkelerine, Amber markasıyla da diğer ülkelere ürün verdiklerini kaydeden Örün, yurt dışında düzenlenen çeşitli fuarlara katıldıklarını söyledi. Almanya’ya ürün verdiklerini, İtalya’ya da 10 numune göndereceklerini ifade eden Nedim Örün, İtalya’ya gelinlik üretmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Örün, gelinlik sektörünün hızla geliştiği İzmir’de 350-400 gelinlik firması olduğunu da sözlerine ekledi.