Ekonomi Yabancılar siyasi krizden korkuyor

Yabancılar siyasi krizden korkuyor

Paylaş
Yabancılar siyasi krizden korkuyor

Yabancı yatırımcı bu yıl olası bir siyasi bunalımı uluslararası yeni bir ekonomik krizden daha tehlikeli buluyor

EKONOMİK BÜYÜME HIZLANACAK

Haberin Devamı

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED), 2010 yılının ilk barometre araştırmasının sonuçları, yabancı yatırımcıların küresel krizden çok, Türkiye’deki siyasi bunalımdan korktuğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre uluslararası yatırımcılar krizin etkilerinin 2011’de sona ereceğini düşünüyor. Ankete göre, gelecek altı ay içinde uluslararası yatırımcıların yüzde 42’si yeni yatırım yapmayı düşünüyor. Yabancıların yüzde 47’si ise Türkiye’deki ekonomik büyümenin hızlanacağını öngörüyor.

ÜÇÜNCÜ SIRADAN BİRE ÇIKTI

Yabancı yatırımları olumsuz etkileyecek gelişme sorulduğunda yabancılar ilk sırada siyasi bunalımı (yüzde 21) gösteriyor. Ardından uluslararası bir kriz (yüzde 20.5) ve üçüncü sırada ulusal ekonomideki dalgalanma (yüzde 19.1) geliyor.

Haberin Devamı

Araştırma, geçen yıl üçüncü sırada olan yerel siyasi bunalımın yatırımcılar için krizden daha önemli hale geldiğini de ortaya çıkardı. Yabancıların yüzde 64’ü gelecek aylarda enflasyonun, yüzde 53’ü faiz oranlarının sabit kalacağını tahmin ediyor.

2010'DA 7-9 MİLYAR DOLAR YABANCI SERMAYE GELİR

Ankete göre YASED üyeleri, 2009’un son 6 ayında üretim ve ciro hedeflerini gerçekleştirirken, geçen yılın ikinci yarısında üyeler, ciro hedeflerine yüzde 53, üretim hedeflerine yüzde 55 oranında ulaşabildiler. Anket sonuçlarını değerlendiren YASED Başkanı Piraye Antika, geçen yıl 7.6 milyar dolar olan Türkiye’ye brüt yabancı yatırım girişinin bu yıl 7-9 milyar dolar arasında olabileceğini söyledi. Yatırımlarda enerjinin başı çekeceğini belirten Piraye Antika, “Hidroelektrik santralları başta olmak üzere enerji, sağlık ve finans alanlarında yatırım bekliyoruz” diye konuştu.