Ekonomi Yağışlar arıcılık sektörünün yüzünü güldürüyor

Yağışlar arıcılık sektörünün yüzünü güldürüyor

Paylaş
Yağışlar arıcılık sektörünün yüzünü güldürüyor

Bu yıl yağışların bol olmasıyla artan çiçek çeşitliliği arıcıların yüzünü güldürüyor. Üreticiler geçen sene dünya bal üretiminde 114 bin 471 ton bal üretimi gerçekleştiren dünya ikincisi Türkiye’nin bu sezon bal üretiminde çok daha iyi bir rekolte elde edeceğini ifade ediyor

Geçen yıl 48 ülkede ağızları tatlandıran Türk balı bu sezon için hasada hazırlanıyor. Mevsimsel etkilerin verimli geçmesiyle üretimin bu sene çok daha iyi olacağını ifade eden üreticiler bu sezondan çok daha umutlu.

Haberin Devamı

Yağışların bol olmasıyla artan çiçek çeşitliliği hasada hazırlanan arıcıların bal üretiminde yüksek rekolte beklemesine sebep oldu.

Sezon boyunca hava şartlarının tam istedikleri gibi gittiğini vurgulayan Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, "Kaliteli bal ve yüksek verim, hava şartları uygun gittiğinde alınır. Bu yıl hava şartları biz arıcıların istediği şekilde gidiyor. Bereketli bir yıl bekliyoruz.’’ diye konuştu.

'YAĞIŞLAR BALIN KALİTESİNİ ARTIRIR'

Kaçkar Dağı ve yöreleri başta olmak üzere Rize, Erzurum, Erzincan ve Sivas’ın yüksek yaylalarında bal üretimi gerçekleştirdiklerini ifade eden Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, ‘’Endemik bitki çeşitliliği ve floristik zenginliğiyle ön plana çıkan bu bölgelerin hasat öncesi iyi yağış alması bitki çeşitliliğinin gelişimi için önemlidir. Arıların beslenme alanları bu sayede genişler. Yağışlarla birlikte zenginleşen endemik bitkiler ve kır çiçekleri arıların kalitesi yüksek, lezzetli ve daha fazla bal üretmesine sebep olur. Bu koşullarla birlikte bu yılı geçen seneye göre kıyasladığımızda mevsimsel etkilerin çok daha iyi olduğunu gözlemliyoruz. Bu üretimde rekolte artışı beklentimizi güçlendiriyor. 100 kovandan ortalama 1,5 tonun üzerinde bal üretiminin gerçekleşmesini ön görüyoruz.’’ açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

'İKLİM ŞARTLARI ÜREME İÇİN ÖNEMLİ'

Geçtiğimiz senelerde arılarının bu yılkine göre daha yaşlı bir nüfusa sahip olduğunu belirten Aksoy, ‘’Mevsimsel etkilerin iyileşmesi arıların üremesi ve genç bir nüfusa sahip olmalarının önünü açtı. Daha önceki senelerde yaşanan kuraklık ve iklim değişiklikleri 2017 baharına yaşlı bir arı nüfusuyla girilmesine sebep olmuştu. Bu yıl daha önceki senelerde yaşadığımız bu problemleri yaşamayacağız. Arıların bu yıl daha sık ürediğini gözledik. Bu yaklaşan bal hasadında hepimizin yüzünü güldürecek.’’ ifadelerini kullandı.