Sağlık Yağlı yiyecek uyarısı

Yağlı yiyecek uyarısı

Paylaş
Yağlı yiyecek uyarısı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Avrupa Kardiyoloji Derneği Kongre Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, yağlı yiyecekleri ve kolesterolü bir kalp dostu olarak nitelemenin son derece yanlış olduğunu vurguladı

Bülent Görenek, 29 Eylül Dünya Kalp Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kalp hastalıklarının, ölümlerin başlıca nedenlerinden olduğunu belirtti.

Çağın hastalığı kalp krizinin, gelişen teknolojik imkanlara rağmen halen kötü sonuçlar doğurabilen bir rahatsızlık olduğunu vurgulayan Prof. Dr.Görenek, şunları kaydetti:

"Kalp hastalıklarından korunmada diyet ve beslenme alışkanlıkları son derece önemlidir. Kalp damar hastalığı olan bir kişinin beslenmesine mutlaka dikkat etmesi gereklidir. Bu tür kişilere önerimiz, haftada en az 2 kez balık yemeleri, kırmızı eti az tüketmeleri, katı yağlardan ve unlu gıdalardan uzak kalıp, meyve, sebze, kuru baklagil ağırlıklı bir beslenmeye yönelmeleridir. Maalesef zaman zaman kolesterolün kalp sağlığı açısından önemli olmadığı yönünde beyanları basından izlemekteyiz. Hastalarımıza bu tür söylemlere kulak asmamalarını özellikle öneriyoruz. Çünkü kolesterol yüksekliğinin koroner arter hastalığı gelişimini tetikleyen ön önemli faktörlerden biri olduğu pek çok çalışmada gösterilmiştir. Tabi ki şeker tüketimini de sınırlandırmak gereklidir. Ancak şekeri bir düşman, yağlı yiyecekleri ve kolesterolü bir kalp dostu olarak nitelemek son derece yanlıştır. Bu bakımdan hastalarımız hem şeker hem yağ tüketimini mümkün olduğu kadar azaltmalıdır."

'HEKİMLER ÖNERMEDİKÇE KOLESTROL İLAÇLARINI BIRAKMAYIN'

Görenek, kalp hastalarının yemeklerinde katı yağlar yerine sıvı yağları tercih etmesi gerektiğini dile getirdi.

Bazı söylemlerin etkisinde kalan hastaların kolesterol ilaçlarını bıraktıklarına şahit olduklarını anlatan Görenek, "Bu tür yaklaşımlar ne yazık ki, hastalarımızın sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bugün için kolesterol düşürücü ilaçların hekimin uygun gördüğü durumlarda kullanılmasının kalp krizi riskini azalttığını bilmekteyiz. Bu çok sayıda çalışma ile ortaya konulmuş, bilimsel kitaplarda, dergilerde ve ders kitaplarında yer bulmuş bir gerçektir.

Hastalarımızdan hekimleri tarafından önerilmedikçe kolesterol ilaçlarını bırakmamalarını önemle istiyoruz." ifadelerine yer verdi.

AA

Haberin Devamı