Oral Çalışlar Yahudileri toptan düşman görmek
HABERİ PAYLAŞ

Yahudileri toptan düşman görmek

Haberin Devamı

Kudüs'ten izlenimler / 4

İsrail'i ve Filistin'i on yıl ara ile iki farklı perspektiften gözlemek imkanını elde ettim. 2007 yılında bir grup gazeteciyle Amerikan Yahudi Komitesi'nin davetiyle ve onların hazırladığı bir programın sınırları içinde İsrail'i tanımıştım.

Bu kez Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat'ın davetiyle İsrail'i ve Filistin'i dolaştık.

O günlerde, Filistin kentlerinin etrafına "utanç duvarları" yeni inşa ediliyordu.

Bizi davet eden komitenin temsilcisi, o zaman Filistin kentlerini ziyaret etmemizi güvenlik gerekçesiyle uygun görmemişti.

Mağdur Filistinliler

Şurası bir gerçek ki, sorunun asıl mağduru Filistinliler. Batı'nın desteğiyle İsrail, iki halkın ortak ülkesini hegemonyası altına aldı. İki farklı halkın, iki farklı toprakta kendi egemenlikleri altında yaşamaları beklenirken, Filistin toprakları kuşatıldı, dünyayla ilişkileri İsrail'in insafına bırakıldı.

Kudüs'ü temelli İsrail'in hegemonyasına terk edebilecek Trump'un yeni hamlesi, İslam dünyasında öfkeye yol açtı. İsrail konusunda oluşan bütün olumsuz yargılar bu kez daha da pekişti.

Irkçılıktan hayır gelmez

Yahudiler, ırkçılıktan en çok zarar görmüş halkların başında gelir. Son olarak İkinci Dünya Savaşı'nda faşizmin zulmüne uğradılar. Milyonlarca Yahudi büyük bir katliamın kurbanı oldu. Ancak kaderin cilvesi, bir gün onları da başkalarına baskı yapan bir devletin kurucusu haline getirdi.

Bu nedenle İsrail, dünya halklarının öfkesiyle yüzyüze geldi. İsrail'e kızanlar, Yahudi kimliğini düşmanlaştıran bir tepkiselliğin içine girdiler. İslam dünyasındaki öfke yaşanan felaketler nedeniyle zaman zaman Yahudi düşmanlığına dönüşebiliyor. İsrail'e kızanlar, toptan Yahudileri hedef alabiliyor.

Türkiye'de de benzer eğilimdeki olumsuz gösteriler, bu ülkenin yurttaşları olan Yahudileri hedef haline getirebiliyor. Bu üç dinin mensupları içinde fanatikler, aşırıcılar her dönemde var oldular. Tersi de geçerli. Irkçılığı reddeden geniş bir dünya kamuoyu var.

İsrail'in içinde de Filistinlilere yapılan baskılara muhalefet edenler var. Filistinlilere dost Yahudi örgütleri ve sivil toplum kuruluşları var.

Hiçbir halkı toptan suçlamak doğru değil. Irkçılık, insanlığın kötü bir hastalığıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder