Dünya Yakıp yıkıp poz verdiler

Yakıp yıkıp poz verdiler

Paylaş
Yakıp yıkıp poz verdiler

Toronto'daki G-20 Zirvesi'nde eylemciler sokakları savaş alanına çevirdi

Kanada'nın Toronto kentinde düzenlenen G-20 zirvesini protesto eden eylemciler, kenti adeta savaş alanına çevirdi. Kanada polisi göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba, plastik mermi kullandı. Polis 120 eylemciyi gözaltına aldı. Zirvede 19 bin polis görev yaptı ve güvenlik harcaması 1.1 milyar doları geçti.

Gün içinde, önce barışçıl bir şekilde başlayan ve bir süre de öyle devam eden, binlerce kişinin katıldığı protesto yürüyüşü, gruptaki siyah giyimli bazı kişilerin polis araçlarını ateşe vermesi ve dükkan, kafe ve banka gibi yerlerin camlarını beyzbol sopaları ve çekiçlerle kırmasıyla şiddet gösterisine dönüştü. Göstericilerin medya araçlarına da zarar verdiği gözlenirken, bir dükkanı yağmalama girişiminde bulunuldu.

Göstericiler, ateşe verdikleri polis araçlarının üzerinde tepinip, araçları parçalamaya çalışırken, bir gösterici, bir polis aracının kırılmış camına molotof kokteyli attı.

75 TUTUKLU

Polis, G-20 zirvesinin yapılacağı alana doğru ilerlemek isteyen bir grup göstericiyi geri çevirirken, bazı göstericiler polise şişeler fırlattı. Polisin, göstericileri dağıtabilmek için plastik kurşun da kullandığı ifade edilirken, gösteriler sırasında gün içinde 75 civarında kişinin tutuklandığı da gelen bilgiler arasında.

Olaylar, dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerin liderlerinin G-20 zirvesi için toplandığı ve ikamet ettiği yerlerin sadece birkaç sokak ötesinde meydana geldi.

Toronto'nun bazı caddeleri ve metro durakları trafiğe kapatılırken, olaylar nedeniyle normal dönemde çok işlek olan kimi kesimlerin "hayalet caddelere" dönüştüğü, kafeler ve bazı işyerlerinin kapandığı gözlendi. Kentteki büyük bir alışveriş merkezi de olaylar yüzünden kapatılan yerler arasında.

Bu tür şiddet içeren gösterilere ve bu derece büyük güvenlik önlemlerine pek alışık olmayan Toronto halkının, olanları şaşkın bakışlarla izlemesi dikkat çekti.

"BUNLAR TORONTOLU OLAMAZ"

Olaylarla ilgili olarak Kanadalı yetkililerden de ardı ardına açıklamalar yapılıyor. Toronto Belediye Başkanı David Miller, protestocuların neden olduğu olaylardan üzüntü duyduğunu söyledi.

İnsanların herhangi bir konuyu protesto etmelerinin, en doğal haklarından biri olduğunu ifade eden Miller, "Yüzleri maskeli, yakan yıkan insanlar var. Bunlar Torontolu olamaz. Zaten 200 kişi civarındalar. Olanlardan üzgünüm" dedi.

Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Vic Toews de, "Bu görüntüler Kanadalılar için gerçekten şok edici. Kanadalılar, heyetler, medya ve uluslararası ziyaretçilerin güvenliği için gerekli tüm önlemleri alıyoruz" diye konuştu.

Kanada Başbakanı Stephen Harper'ın sözcüsü Dimitri Soudas da, "İfade özgürlüğü demokrasimizin bir prensibi. Ancak bugün şiddete yol açan haydutlar hiçbir şekilde Kanadalılar'ın yaşam tarzını yansıtmıyor" ifadelerini kullandı.

Toronto kentinde G-20 zirvesi nedeniyle, ülkenin farklı kentlerinden gelen takviyelerle birlikte 19 bin civarında polis yetkilisinin görev yaptığı, güvenlik harcamalarının 1,1 milyar doları geçtiği ifade ediliyor.

2

Haberin Devamı