Bilim - Teknoloji Yakıtta cimriliğin püf noktaları
Paylaş
Yakıtta cimriliğin püf noktaları

Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan ülkeler arasında yer alan Türkiye'de döviz düşse de fiyatlar bir türlü inmek bilmiyor

Murat GÜLDEREN

Benzinin 6, mazotun 5.60 lirayı geçmesi vatandaşın elini kolunu iyice bağladı. Bir de buna sabit bakım ve sigorta masrafları eklendiğinde kimse aracını çıkarmak istemiyor. Ancak düzenli bir sürüşle akaryakıttan yüzde 30'a varan tasarruf elde etmek mümkün.

ÖNCE LASTİKLER


A'dan Z'ye ekonomik bir sürüş için yapılması gereken her türlü inceliği uzmanların desteğiyle sizler için hazırladık. Yakıttan tasarruf için ilk yapılması gereken yakıt ve hava filtrelerinin, lastiklerin ve rot ayarlarının kontrol edilmesi. Asıl olay bundan sonra başlıyor nasıl mı, işte püf noktaları:

SERİN HAVADA ALIN


*Havanın serin olduğu (sabah, akşam) zamanlarda yakıt alın. Bu zamanlarda yakıtta buhar olmaz ve aynı paraya daha çok benzin ya da mazot almış olursunuz.

*İstasyondaki tankların yeni doldurulmuş olduğunu fark ederseniz benzin almayın. Dolum esnasında tankların dibinde kalan tortular üste çıkar ve o an aldığınız benzinin kalitesini düşürür.

*Lastiklerinizin iyi şişmiş olduğunu kontrol edin. Az şişirilmiş lastikler, daha çok sürtünmeye neden olduklarından yakıt kullanımını artırır.

*Yağınızın temiz olması motordaki sürtünmeyi azaltır ve daha az benzin harcamanızı sağlar.

*Sürüş esnasında ani kalkışlardan, hızlanmalardan ve ani frenden kaçının. Bu, hem arabanın teknik aksamına zarar verir, hem de benzin kullanımını artırır.

*Yakıt tüketimini en çok artıran nedenlerden biri yolların düzgün olmamasıdır, bozuk yollarda mümkünse kaçının.

*Aracınızın devrini her zaman sabit tutmaya çalışın.

*Hızlı sürüşte camları açık tutmamaya özen gösterin. Açık camlar, rüzgar direncini artırır, daha çok yakıt harcatır.

*Klima açıkken benzin harcamanızda yüzde 10'a varan bir artış olabilir. Hızlı seyretmediğiniz sürece ve hava çok sıcak değilse klima yerine camları açın.

Haberin Devamı