Gündem Yangından beter

Yangından beter

Paylaş
Yangından beter

Beypazarı'nda 25 yıllık çam ağaçları yangından da beter bir tehlike ile karşı karşıya. Çam kese tırtılları ormanı günden güne kurutuyor

Ankara’nın tarihi turistik ilçesi Beypazarı’nın hemen yanı başında bulunan Akcavla ve Kızılbayır Mevkii’ndeki ormanlık bölge, ’dumansız yangın tehlikesi’ olduğu belirtilen orman zararlısı Çam Kese tırtılları nedeniyle yok olmaya başladı.

Haberin Devamı

Beypazarı Belediyesi ile Orman İşletmesi Müdürlüğü’nce 25 yıl önce 7 bin dönüm alana 2.5 milyon karaçam fidanı dikildi. İlçenin eski belediye başkanı İbrahim Demir ile Beypazarı Orman İşletme Müdürü Mehmet Sancak’ın öncülüğünde bölgede 700 hektarlık ormanlık alanı oluşturuldu. Ancak, bölgede 25 yılda yetişen Karaçam ormanı, orman zararlısının istilasına uğrayıp, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Çam ağaçların uç dallarında kozalar içinde büyüyen ve bulunduğu ağaçların kurumasına neden olan çam kese tırtılları, ormanlık alanın her tarafına yayılmaya çalışıyor. Bu nedenle 700 hektarlık çam ormanı, önlem alınmadığı takdirde yok olacağı belirtildi.

İNSANA DA ZARARLI

Beypazarı Akcavla ve Kızılbayır mevkiinde 700 hektarlık alanda çam kese böceğinin kitle üremesi yaptığı tırtıl keselerinin yüzlerce ağaçta görüldüğü ve tüm ormana yayılma eğiliminde olduğu gözlemlendi. Çam kese tırtıllarının yerleştiği ağaçların ise kurudukları tesbit edildi. Kuruyan ve çıplak hale gelen ağaçlardan sonra tırtılların diğer ağaçlara atladığı ve gün geçtikçe ormana yayılmaya başladığı belirlendi.

Haberin Devamı

Orman zararlısı çam kese tırtılları için Orman Bakanlığı yetkililerince önlem alınması istendi. Ziraat Mühendisi Emin Özsoy, orman zararlısı çam kese böceğinin toprağa doğru yürüyüşe geçtiği günlerde dikkatli olunmasını ve hassas allerjik bünyelerde şiddetli kaşıntılara neden olduğunu söyledi.

Özsoy, tırtılların geçtiği yollara yakın yürünmemesini, çam ağaçları altına oturulmamasını istedi. Özsoy, "bu tırtıllar yüzünden oluşan kaşıntılara karşı bilinen en eski ve etkili yöntem ise vazalindir. Kıbrıs çıkarması sırasında bu tırtıllar yüzünden askerlerde meydana gelen kaşıntılara karşı vazalin kullanılmıştır" dedi. DHA muhabiri ve beraberindekiler, gittikleri ormanlık alandaki tırtılları çekmek için bölgede çekim yaparken vücudlarında kaşıntı meydana geldiğini belirtti. Sabun ve suyla yıkamalarına rağmen geçmemesi üzerine alerjik kaşıntıya karşı vazalin sürdüklerini belirtti. Çok sayıda kişi, Orman İşletme Müdürlüğü’nün bölgede etkili mücadele yöntemi başlatmasını istedi.

Haberin Devamı