Sağlık Yanık tedavisinde çipura devrimi!

Yanık tedavisinde çipura devrimi!

Paylaş
Yanık tedavisinde çipura devrimi!

Yanık tedavisinde merhem ve bandaj yerine alternatif yollar arayan Brezilyalı uzmanlar, tatlı su çipurasının derisini keşfetti. Bu yöntem hem daha ucuz hem de daha az acı veriyor

Brezilya’daki araştırmacılar ağır yanık tedavilerinde maliyeti çok ucuz olan yeni bir yöntem kullanmaya başladı. Şimdiye kadar ikinci ve üçüncü derece yanıkların tedavisinde gazlı bez, sulfadiazin merhem tedavisi uygulayan, kolajenli doğal tedavilerde ise domuz derisini tercih eden uzmanlar, tatlı suda yetişen ve Brezilya’da birçok balık çiftliğinde de üretilen tatlı su çipurasının derisinden faydalanmaya başladı.

YÜZDE 75 TASARRUF!


Çipura balığının derisinin kullanıldığı yöntemde hastanın hissettiği acının daha az olduğu ifade edilirken, medikal tutarının da diğer yöntemlerden en az yüzde 75 oranında daha hesaplı olduğu dile getirildi. Balık olarak çipuranın seçilmesinin nedeninin ise en dayanıklı tatlı su balığının olması şeklinde açıklandı.

Boynu, kolları ve yüzünde ikinci derece yanıklar oluşan Maria Ines Candido da Silva isimli genç kadın üzerinde kullanılan ve tüm dünyada dikkat çeken balık derisi yöntemi en son ağır yanıklara sahip bir bebekte kullanıldı. Bebeğin yanmış derisine sterilize edilmiş çipura balığı derisi saran doktorlar, bu yöntemi şimdiye dek ikinci ve üçüncü derecede yanığa sahip olan 56 adet hastada uyguladı.

Çipura derisinin ideal oranda kolajen ve yüksek nem içerdiği açıklanırken, balık derisinin sahip olduğu özelliklerin yanıkların iyileşme sürecini hızlandırdığı aynı zamanda da hastalara gerekli proteinleri sağladığı belirtildi.

KULLANIM SÜRESİ 2 YIL


Balık derisinde yüksek derecede Tib 1 kolajen bulunuyor. Ceara Federal Üniversitesi laboratuvarında balıkların derisi yüzülüyor. Daha sonra da steril hale getirilerek donduruluyor. Ardından hastanelere gönderilen balık derileri ikinci üçüncü derece yanıklarda iki yıla kadar kullanılabiliyor. Ayrıca tedavi sırasında balık kokusu da oluşmuyor.

Haberin Devamı