Tamer Heper Yanlış yapılmamış
HABERİ PAYLAŞ

Yanlış yapılmamış

Apartmanda benim kalorifer tesisatımı değiştirdiğim iddiası ile yönetici bana dava açtı. Dava sırasında ben de balkonları kapatanlar var dedim ama keşif sırasında onlara bakılmadı. Bunun üzerine “diğer kişilere dava açmayan yönetici görevini suiistimal etti” dedim ama dava aleyhime sonuçlandı. Kararı temyiz ettim. Sonuç ne olur? Yönetici görevini kötüye kullanmışmıdır? S.C.

Ne yazık ki size hak veremeyeceğim ama yine de işinize yarayacak şeyler söyleyebilirim. Öncelikle sizin projeye aykırı yaptığınız her şey dava konusu olabilir ve aleyhinize sonuçlanır. Nitekim sonuçlanmış. Yani davada ve sonucunda bir hata yok. Sonra, sizin aleyhinizde açılmış bir davada başka kat sahiplerinin projeye aykırı davranışından söz etmenin size yararı yok, onların hatası sizi mazur göstermez. Sizin onlara işaret etmeniz onlar için karar verilmesine de neden olmaz. Üstelik de yönetici bu işlerde ancak kat maliki olması halinde dava konusu yapabilir, kat maliki olmayan yönetici bu davaları açamaz. Demekki sizin yönetici aynı zamanda sizde kat maliki. Bu durumda şimdi siz hem yöneticinin hem de diğer kat maliklerinin projeye aykırı davranışı için dava açabilir, onları projeye uymaya zorlayabilirsiz. Ancak bunu bir dava konusu yaparak sağlayabilirsiniz, yoksa sizin davada ona işaret ederek değil. Yöneticinin görevini ihmaline gelince, yukarıda azıcık dokundum, bu davalar yönetici sıfatı ile açılmaz, bağımsız bölüm maliki sıfatı ile açılır. Dolayısı ile dilediğin kişiye açarsın, herkese açmak gibi bir görev de yoktur. Yani yönetici görevini kötüye kullanmamıştır. Yıllardır benim tavsiyem ise şudur, projeye en ufak aykırı davranan herkese karşı hiç beklemeden dava açın, açmazsanız sonunda evinizde barınamaz hale gelebilirsiniz.

Haberin Devamı

Başka çare yok

Müteahhitle anlaşma yaptık bize bir bodrum bir zemin ve her katta dört daire olma üzere üç tam katlı bina yapacaktı. Daireler 45-50 m2 olacaktı, ancak müteahhit üç bodrum, bir zemin ve üç kat yaptı, ikinci ve üçüncü bodrumlar da daire oldu. Otopark ve sığınak olan yerleri de böylece işgal etti, şimdi otopark ve sığınak yok. Daireler de 80 metrekare ve ayrıca hiç hesapta yokken de bir dükkan çıkarmış. Sonra da daireleri satıp kaçıp gitti. Şimdi nerede bilen yok. Peki ben bu yanlışlığı nasıl düzelteceğim? M.T.

Haberin Devamı

Sizin işinizin nasıl düzeleceğini söylemek kolay da yapmak zor. Şimdi ne yapacaksınız diye düşünmeden zamanında ne yapmalıyım deseydiniz belki işler bu kadar karışmazdı. Zamanında müteahhide ihtar gönderip işten el çek diyecektiniz. El çekmezse dava açıp sözleşmenin feshini talep edecektiniz. Ama şimdi işler karışmış. Doğrusu şimdi yapılacak iş binanın projeye uygun hale getirilmesi için dava açmak. Anlıyorum ki binada proje dışı yapılar var. Bunlar yıkılacak. Ortak mahaller işgal edilmiş, işgale son verilecek ama bütün bunlar için önce dava açılacak, mahalline bilirkişi gelecek, projeyi tatbik edecek ve binanın projeye uygun hale getirilmesi için yapılması gerekenleri raporunda anlatacak. İşiniz artık basit değil ama başka çare yok.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder