Tamer Heper Yanlışlık var
HABERİ PAYLAŞ

Yanlışlık var

Haberin Devamı

Mahkemelerde bilirkişi ünvanıyla rapor yazan binlerce bilirkişi mevcut. Bunların yazdıkları yüzlerce rapor, Yargıtay’dan yetersiz ve denetime elverişsiz gerekçesiyle geri dönüyor. Şimdi Adalet Bakanlığı yayımladığı yeni bilirkişi yönetmeliği ile bilirkişi sorununa 24 saatlik temel eğitim ile çözüm bulacak! Eğitimi de bazı üniversitelere, bazı barolara, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Odalarına, Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na verdirecek. Gülelim mi ağlayalım mı? Hiç olmazsa 24 saatlik temel eğitimi Çağlayan Adliyesi’nde yemin merasiminin yapıldığı salonda cumartesi-pazar günleri Adalet Bakanlığı/Adalet Komisyon Başkanlığı bizzat kendisi verse daha doğru olmaz mı? ● M. Ş.

Evet adliye camiası şimdilerde bilirkişi eğitimi ile çalkalanıyor. 15-20 senedir bilirkişilik yapan kimseleri, hiç bilirkişilik yapmamış personel eğitiyor. Bilirkişilik öyle beş on saatte anlatılacak bir iş değil.

Hatta bilirkişilik bir meslek değil. Peki bilirkişilik nedir? Tarifi çok kısa, hakimin dosya içeriği ile ilgili bilgisine ihtiyaç duyduğu kişilerden rapor adı altında açıklama istemesidir. Hakim, bilgisine ve ahlakına güvendiği kimseyi bilirkişi tayin eder. Yani bilirkişilik bir meslek değil, hakimin tayini ile gerçekleşen bir kamu görevidir.

Peki bilirkişilikten niye şikayet var? Bilirkişilikten şikayet yok, istisnai olarak rapor yazılma tekniğini bilmeyen bilirkişilerden şikayet var. Bunun için 15-20 bin kişiyi biner lira ücretle kursa tabi tutmaktan daha kolay çözüm var. Her heyette bir hukukçu görevlendirilir bu iş biter. Ancak zihniyet tam tersi, hukukçular bu konuda dışlanıyor ve de hukukçusuz bir bilirkişilik temin edilmeye çalışılıyor, yani olması gerekenin tam tersi.

Şayet listeye ilk defa dahil olacaklar için kurs ve eğitim şartı getirilse eh, anlaşılabilir ancak düşünün ki otuz sene bilirkişilik yapmış kimseler, bilirkişilik eğitimine tabi tutulmaya çalışıldığı gibi bu eğitimin üç yılda bir tekrarlanması söz konusu. Bu nedenle okuyucumun teklifini de bu çerçeve içinde makul bir teklif olarak kabul ediyor ve bu vesile ile yapılan bir yanlışa da dikkat çekmek istiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder