Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yanmayı ihmal etmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Yanmayı ihmal etmeyin

Haberin Devamı

İdrar yaparken yanma olması basit bir idrar yolu iltihabının belirtisi olabileceği gibi daha karmaşık hatta tehlikeli hastalıkların da habercisi olabilir. Bunu ciddiye alın ve en kısa zamanda üroloji uzmanı ile görüşün.

SORU: Virüs tekrarlar mı?

HPV virüsü taşıyorum. 2 ay oldu. Şu günlerde tek tük çıkıyor onları tedavi ediyorum. Virüsü tamamen vücuttan temizledikten sonra tekrar yeniler mi? Tedavi ne kadar sürecek?

CEVAP

Human papilloma virüs cinsel ilişki yolu ile bulaşan bir virüstür. Virüsün oluşturduğu siğiller çeşitli yöntemler ile tedavi edilebilirse de virüs vücuttan tam olarak yok edilemediğinden özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı hastalık, yorgunluk gibi dönemlerde tekrar siğillerle ortaya çıkabilir.

SORU: Tüp bebek yapamazmışız, doğru mu?

3 yıllık evli kadınım. Eşimin raporlarını size yolluyorum. Bize “Varikosel var, sperm sayısı çok düşük” dediler. Tüp bebek önerdiler. Acaba başka bir tedavi yolu var mı? Eşim ameliyattan korkuyor. Ayrıca “Ameliyattan sonra tüp bebek olmaz” dediler. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Varikosel ameliyatından sonra tüp bebek yapılamayacağı bilgisi doğru değildir. Tam tersine varikoseli olanlarda tüp bebeğin tutunma başarısı daha azdır. Mikrocerrahi yöntem ile yapılacak başarılı bir varikosel ameliyatından sonra bazı hastaların herhangi bir ek tedaviye gerek kalmadan, doğal yoldan hamilelik sağladığını biliyoruz.

Doğal hamilelik oluşmasa da tüp bebek yerine basit bir aşılama ile netice alınan çiftlerin çokluğu, tüp bebek uygulayanlar da bu pahalı ve en zor yöntemden elde edilen başarının artması nedeniyle tedavinin ilk basamağı varikosel ameliyatı olmalıdır. Mikrocerrahi teknik ile ameliyat olmak için bu konuda uzman bir ürolog bulmalısınız. Özellikle üniversite hastanelerine başvurmanızı öneririm.

SORU: Yanma oluyor

24 yaşındayım, evliyim. Zaman zaman idrarımı yaparken penisimde yanma oluyor. Daha önce doktora gittim, iltihap olduğunu söyledi. İlaç tedavisi gördüm, atlattığımı öğrendim ama ara sıra yine oluyor. Acaba neden? Bir de sperm sayımı nerede öğrenebilirim?

CEVAP

İdrar yaparken idrar yolunda yanma olması basit bir idrar yolu iltihabının belirtisi olabileceği gibi daha karmaşık hatta tehlikeli hastalıkların da ön belirtisi olabilir, bir üroloji uzmanı ile görüşün.

Sperm analizi tüm laboratuarlarda yapılmak ile birlikte en doğru sonuçlar özel eğitilmiş teknisyenler ile sağlanabildiğinden bu konuda uzmanlaşmış, androloji departmanı olan bir laboratuvarı tercih etmenizi öneririm. Maalesef gerekli kalite kontrolü ve denetim yapılmadığından deneyimsiz ve eğitimsiz kişilerin yaptığı sperm analizleri çoğu zaman yanıltıcı sonuçlar vermektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder