Tamer Heper Yapacak bir şey yok bari icralık olmayın
HABERİ PAYLAŞ

Yapacak bir şey yok bari icralık olmayın

Haberin Devamı

2008 yılında çalıştığım işyerinin elektrik aboneliğini ben yaptırmıştım. Sözleşme de benim adıma yapıldı. İşten ayrıldım ama bu güne kadar da ödenmeyen elektrik bedeli 6 bin 500 lira olmuş. Şimdi bu para benden isteniliyor. Buna karşı ne yapabilirim? A.Ç.

Hemen size yapılacak bir şey olmayacağını söyleyeyim ki fazla oyalamadan, sizi merakta bırakmadan sonuca varmış olayım. Peki neden yapacak bir şey yok? Bir sözleşmeyi imzalayan kişiye sözleşmenin tarafı diyoruz. Bu sözleşmeler iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler. Bunlardan biri size elektrik verme borcu altına giriyor, siz de kullandığınız elektriğin parasını ödeme borcu altına giriyorsunuz. Dolayısı ile sözleşmeyi kim yapıyor ise borçlu odur. Sözleşmeyi siz yaptığınıza göre bu parayı ödeyeceksiniz. Ancak tavsiyem bu sözleşmeyi öncelikle feshedin, borçtan öncelikle yatırdığınız teminatın mahsup edilmesini talep edin. Teminat kadar parayı kurtarmış olursunuz. İkinci tavsiyem icra takibine muhatap olmadan ödeme konusunda girişimde bulunun. İcra takibine muhatap olursanız karşınıza icra masrafları ile avukatlık ücreti çıkacaktır ki bu rakamlar da borcu oldukça artıracaktır. Bir kere zarara uğradınız bari zarar artmasın.

Bir istisna var

Annemin büyükannesinden kalan bir arazisi var ama tapusu yok. Bu arazinin tapusunu nasıl alırız? A.E.

Artık biliyorsunuz gayrimenkullerde malik olabilmenin tek yolu tapu sahibi olmaktır. Bunun dışında gayrimenkul mülkiyeti olmaz. Dolayısı ile büyük büyük annenizden kalan yerin tapusu yoksa size miras kalmış bir arazi de yoktur. Ancak her olayın bir istisnası olduğu gibi gayrimenkul mülkiyetinin de bir istisnası vardır. Şöyle ki: “Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi (yani kullanan kişi) o taşınmazın tapuda adına tescilini isteyebilir. “Şimdi büyük büyük annenizden bu yana kullanılan gayrimenkulün vasıfları yukarıda verdiğim tarife uyuyor ise dava açarak bu yerin adınıza tapuya tescilini isteyebilirsiniz. Bunun dışında kullanılan bir yer kendiliğinden sizin olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder