Av. Hakan TOKBAŞ Yapay zekâyı tartışıyoruz!
HABERİ PAYLAŞ

Yapay zekâyı tartışıyoruz!

Haberin Devamı

Malumunuz, Tüketici Hukuku Enstitüsü her yıl Kasım ayının 3. haftasında “Tüketici Hukuku Kongreleri” düzenlemektedir.

Bu sene 7.si düzenlenecek olan Kongre 23 Kasım’da başlayıp 3 gün boyunca devam edecek.

Bu seneki kongrenin ana teması: “gelecekte tüketici”

#gelecektetüketici hastagi ile destek olabileceğiniz kongrede, tartışılacak konular da bir hayli ilginç.

Yapay Zekâlar

“Sonumuz mu Yoksa Yeni Bir Başlangıç mı? Kurallar Baştan Yazılacak!” alt başlığı ile çıkan Futuristler (Gelecekçiler) oturumu, 5 ila 30 senelik bir gelecek diliminde tüketicilerin karşılaşabileceği sorunları ele alıyor.

Yapay zekâların hukuki statüsü ne olacak? Eşit haklara mı sahip olacağız, yoksa kendimize köleler mi yaratıyoruz?
Mesela, yapay zekâ robotlar da, kendi tüketimi için alışveriş yapmak zorunda kalacak. Enerjisini devam ettirebilmek için tüketime ihtiyaç duyacak. Belki bakım malzemesi, yedek parça gibi şeyler temin etmek isteyecek. Az ilerisinde kendisine barınacak yer, ulaşım aracı vs temin etmek isteyecek. İnsanoğlunun yaşadığı özel mülkiyete geçme serüvenini muhakkak onlar da yaşayacak.

Hatta az daha ileri gidersek, üretici konumuna gelecekler. Belki başka yapay zekâlar üreten tesisler kuracaklar, araç üretimini, konut üretimini, gıda üretimini, teknoloji üretimini daha iyi yapabileceklerini iddia edecekler ve belki de yapacaklar.

Bu durumda hem tüketici hem üretici sıfatlarını üzerine alabilecek bir yapay zekânın ne gibi hak ve ödevi olacak? Hak ehliyeti verecek miyiz? Fiil ehliyeti verecek miyiz? Yarın bir gün yapay zekâları, davacı veya davalı olarak görebilecek miyiz? Yoksa onlara, Roma’daki kölelik statüsüne benzer bir statü mü tanımlayacağız? İstediğimiz zaman alıp satabileceğimiz, istediğimiz zaman yok edebileceğimiz birer nesne mi olacaklar sadece?

İşte bütün bu ve benzeri merak edilen soruları, hep birlikte 7. Tüketici Hukuku Kongresi’nde masaya yatıracağız.

Tablet Gıdalar ve Biobanka

Bilimkurgu filmlerinde görmüşsünüzdür; insanların yakın bir gelecekte sadece tablet gıdalarla beslendiğini.
Muhakkak, GDO’lu ürünlerle başlayan süreçte gen teknolojisinin son durağı olan gıda kapsülleri en fazla 10 yıl sonra tüm tarımsal ve hayvansal gıdaların yerini alacak. Üstelik teknolojinin nimetlerine kolaylıkla alışan insanlık tarafından hiç yadırganmadan…

Peki biobankaları hiç duydunuz mu? Henüz Türkiye’de yok, evet ama; dünyada hızla yayılıyor. Biobanka kısaca, DNA materyalinizi saklayacak olan veri bankası. Aslında daha çok hastalıkların tedavisi için kullanılacak olsa da, “sperm satışı” veya “insan klonlama” gibi bol tartışmalı konulara da gebe olduğu çok açık. İnsan klonlama çok uzun konu ve fakat sperm satışına az değinecek olursak: tüketici hukuku açısından akla hemen “ya tüketici, spermden umduğunu bulamaz ise veya sprem ayıplı çıkar ise” soruları gelmektedir. Yani, sağlıklı bir sperm aldığını düşünen tüketici, çocuğu olduktan sonra o çocukta kalıtsal hastalıklar olduğunu öğrenirse? Ne yapacak bu durumda değil mi? İşte biz de bir cevap bulmaya çalışacağız kongrede.

12 Bankaya Karşı 3 Kat Tazminat

Geçen sene basın açıklamasını yaptığımız bu konuda, 1 senede neler değişti? Ne gibi gelişmeler var? Sonuçlanan dava var mı? Bundan sonra ne olacak? gibi soruları da kongrede tartışıyor olacağız.

1000 Katılımcı Olacak

Tüketici hukukunun bütün taraflarının bir araya geleceği kongrede, hakim, akademisyen, bürokrat, özel sektör temsilcisi ve hukukçuların oluşturacağı yaklaşık 1000 kişi, tüketici hukukunun denge merkezlerini keşfetmeye ve tüketicilerin ekonomik hayatlarına yön vermeye çalışacak. Sektörün ve tüketicilerin kalbinin atacağı kongre ile ilgili deyatlı bilgiye www.tuketicihukukukongresi.com adresinden ulaşılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder