Ekonomi Yapı Kredi: Avro'nun çökmesi gibi bir senaryomuz yok

Yapı Kredi: Avro'nun çökmesi gibi bir senaryomuz yok

Paylaş
Yapı Kredi: Avro'nun çökmesi gibi bir senaryomuz yok

Yapı Kredi: Avro'nun çökmesi gibi bir senaryomuz yok

Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkan Yardımcısı Tayfun Bayazıt, "Şu an için avronun çökmesi, 1’e 1’e doğru çok süratli şekilde devalüe olması gibi düşünce senaryolarımız arasında yok" dedi.

Haberin Devamı

Bayazıt, gelecek sene yapılacak seçimlerden koalisyon hükümetinin çıkması durumunda bunun ekonomiye etkilerine ilişkin şunları kaydetti:

"Siyasi istikrar, ekonomik stabilite açısından önemli. Siyasi istikrarın olması tek parti iktidarıyla da olabilir, sağlıklı bir koalisyon yapısıyla da olabilir. Türkiye en ciddi reformlarını koalisyon, özellikle birden fazla parti, ikiden fazla parti koalisyon ortağıyken yaptı. Demek ki arzu edilince siyasi kültür içinde belki ileriye yönelik olarak koalisyonlar da olabilecek. Önemli olan, doğru politikaların iktidarlar tarafından uygulanması. Bu, tek parti olursa uzun süreli ve sürdürülebilir oluyor. Doğru... Geçtiğimiz yıllarda bunu gördük. Önümüzdeki dönemde başka bir tablo olursa onun içerisinde istikrarı aramamız lazım. İlla koalisyonlar istikrarsız diye bir şey olmaz herhalde."

Haberin Devamı

"BANKACILIKTA, BİRÇOK ÜLKENİN KISKANDIĞI KONUMDAYIZ"

ABD ve Avrupa’da finansal alanda üzerinde tartışılan uygulamalara ilişkin de Bayazıt, dünyada küresel senkronize ve daha iyi bir işbirliği içinde çalışan finansal mimari arayışı olduğunun altını çizerek, Türkiye’nin bu arayışın dışında kalamayacağını, dolayısıyla ülkenin o arayış içinde kendi konumunu ileriye yönelik avantaj olarak yansıtacak şekilde yer alması gerektiğini söyledi.

Yeni bir küresel finansal regülasyon mimarisi kurulacaksa bunun içinde Türkiye’nin söz sahibi olmasının önemli olduğunu vurgulayan Bayazıt, "Diğer taraftan şu anda gelişmiş ülke ekonomilerinin boğuştuğu konuların birçoğu bizde 2000, 2001 krizinde ortaya çıktı. Ondan sonra ciddi yapısal önlemler alındı. Dolayısıyla finansal regülasyon açısından, bankacılık sektörünün sermaye yapısının sağlığı, likiditesi, risk yönetimi kabiliyeti açısından çok doğru ve birçok ülkenin kıskandığı bir konumdayız" şeklinde konuştu.

"PARA BİRLİĞİ VAR, AMA BÜTÇE BİRLİĞİ YOK"

Dolar ve avrodaki gelişmeler ile "1 avro 1 dolar olur mu?" tartışmalarına ilişkin ise Bayazıt, şu görüşlerini dile getirdi:
"Avrupa Merkez Bankasının almış olduğu konum, avroyla ilgili tahminimizi değiştirmeye yönelik değil. Avrupa’nın, gelişmiş ülkelerin ciddi fiskal problemleri var. O problemleri çözmeye yönelik atmaları gereken adımlar var. Para birliği var, ama bütçe birliği yok. Bütçe birliğinin sağlanması için düşünceler, tartışmalar var. O sağlanabilirse daha sağlıklı, daha ayağı üzerine basan avro görürüz. Ama şu an için avronun çökmesi, 1’e 1’e doğru çok süratli şekilde devalüe olması gibi düşünce senaryolarımız arasında yok."

Haberin Devamı

"ŞU AN İÇİN (KONSOLİDASYON) SÖZ KONUSU DEĞİL"

Türkiye’de yeni bir bankanın faaliyete geçecek olması, iki bankanın birleşmesi ve konsolidasyon konusuna ilişkin ise Bayazıt, bu tür gelişmelerin aslında Avrupa bankalarının küresel kriz sonrası kendi politikaları ve yapılanmaları neticesinin Türkiye’ye yansımaları olduğunu söyledi.
Bu yansımaların artan ölçüde devam etmesi durumunda bunun belki benzerlerinin görebileceğine dikkati çeken Bayazıt, "Ama şu an için böyle bir şey (konsolidasyon) söz konusu değil. Konsolidasyon dediğimizde iki bankanın bir araya gelip daha büyük banka oluşturmasını söylüyoruz. Sayın Babacan da diyor ki; ’büyük bankaların oluşmasına müsaade etmeyeceğiz. Önemli büyüklükte sistemik risk yaratan bankalar yaratmayacağız. Bilakis bankaların büyükleri açısından belli boyutun üzerinde olmasını arzu etmiyoruz.’ Doğrudur. G-20’de de bu daha fazla tartışılıyor. Dolayısıyla bizde sistemde yapılanma açısından enteresan haberler yok" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Medine Taşdelen Yıldırım / AA