Sağlık Yapıştırma yöntemi 15 dakika sürüyor (Varis tedavisinde son yöntemler)

Yapıştırma yöntemi 15 dakika sürüyor (Varis tedavisinde son yöntemler)

Paylaş
Yapıştırma yöntemi 15 dakika sürüyor (Varis tedavisinde son yöntemler)

Sağlık teknolojilerindeki ilerlemeyle varis tedavisinde açık ameliyatın yerini lazer veya radyofrekans yöntemleri aldı. Son yeniliklerden biri ise variclose yani zamk tedavisi

HAZIRLAYAN: ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK

Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Akbaş anlattı:

Varis nasıl tedavi edilir?

Tedavi hastaların durumuna göre belirlenir. Tedavide genişlemiş toplardamarın ya olduğu gibi çıkarılması veya yerinde iptal edilmesiyle mümkün. Geçmişte varislere ‘stripping’ adı verilen açık cerrahi yöntemiyle müdahale edilirdi. Ayak bileği ve kasık bölgesine yapılan kesilerle damar her iki uçtan yakalanır ve içinden geçirilen özel bir telle komple çıkartılırdı. Genel anestezi veya belden spinal anesteziyle uyuşturulan hasta 1 gün yatırılır, hastaya 1 hafta istirahat verilirdi. Sağlık teknolojilerindeki ilerlemeyle sonraki yıllarda bu yöntemin yerini lazer veya radyofrekans yöntemleri aldı. Son yeniliklerden biri ise variclose tedavisi.

Nedir bu yöntem?

Yapıştırıcı (zamk) yöntem diye de biliniyor. Yapıştırıcı etkisi olan tıbbi bir madde, doğrudan toplardamara enjekte edilir. İşlem sırasında anestezi gerekmez. Sadece damara girilecek bölge, lokal olarak uyuşturulur. Cerrah damarı diz üstü bölgede tespit eder. Ardından özel bir iğne ve kateter (ince borucuk) ile damara girer. Yapıştırıcı madde damarın içine bir pompayla sıkılır. Damar boyunca ilerlenir. Bu özel madde kanla karışınca kimyasal bir reaksiyona girer ve kanı pıhtılaştırır. İşlemin yapıldığı bölgeye lokal bası uygulanır. Pıhtı sabitlenerek damar yapıştırılır. Bu da damarın kurumasına neden olur. Damarın tam olarak kuruduğundan emin olduktan sonra işlem sonlandırılır. Tüm işlem süresi yalnızca 15 dakikadır.

İptal edilen damarın zararı var mı?

Hayır, kirli kan taşıyan toplardamarın iptal edilmesinin herhangi bir zararı yoktur. Bacaklardaki kan dolaşımın sadece yüzde 10’nu yüzeysel damarlarda gerçekleşir. Uygulamayla iptal edilen damarın bacaktaki dolaşım fonksiyonu yüzde 1 civarındadır.

Hangi varislere uygulanabiliyor?

Bu yöntem hafif ve orta düzey tüm varis hastalarında güvenle uygulanabilir. Venöz ülser yaraları olan hastalarda ise gerekli değerlendirilmeler yapıldıktan sonra uygulamaya karar verilmeli.

İŞLEMİN ÖNEMLİ 6 AVANTAJI

● İşlem sırasında ve sonrasında herhangi bir ağrı olmaz.

● İşlem için özel bir ameliyathane gerekmez, muayenehane ortamında dahi uygulanabilir.

● Hasta 1-2 saat gözlendikten sonra taburcu edilebilir.

● Herhangi bir enfeksiyon veya akıntı söz konusu değildir.

● Varis çorabı bile giymeye gerek kalmadan hasta aynı gün işine gücüne dönebilir.

● İşlemden birkaç gün sonra ilgili damar hattı boyunca diz altı bölgede yer alan varis memeleri de kaybolur.

YARIN: Varisin tekrar oluşmaması için öneriler

Haberin Devamı