Prof. Dr. Derin Kösebay Yara tedavisinden önce test
HABERİ PAYLAŞ

Yara tedavisinden önce test

Rahim ağzında yara tespit edilen kadınlarda öncelikle smear testi yapılıyor. Eğer yapılan testin sonucu temiz gelirse yara ya özel aletler yardımıyla çıkartılıyor ya da donduruluyor. Bu durum gebeliği çok fazla etkilemiyor...

Yara varmış

8 yaşındayım ve 8 aydır bebek istiyoruz. Doktora rahim ağzında 4 santim kist ve yara var dedi. Antibiyotik ve doğum kontrol hapı verdi. Yarayı da dondurdu. Bir ay geçti, kontrole gittim. Kist geçmiş. Yara yeniden dondurulacakmış. Yapılanlar doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, 4 santimlik bir kist tedavi ile geçmiş (Genç hanımlarda yumurtalıklarda yumurtlama bozukluğu ile ilgili olarak fonksiyonel dediğimiz kistler oluşur ve tedavi edilmese de 1-2 ay içinde geriler). Rahim ağzındaki yaraya gelince; yara için önce smear yapılmalı, yaranın ne tip olduğu araştırılmalı. Smear sonucu temizse dondurulabilir de, özel aletlerle sadece o yara çıkartılabilir de. Son olarak doğum kontrol haplarını bıraktıktan birkaç ay sonra gebe kalabilirsiniz. Tabii eğer başka bir problem yoksa.

Haberin Devamı

Anne olur muyum?

28 yaşındayım, 2 yıl önce endometriozis teşhisi konuldu. Bir süre tedavi gördüm. Normal yollardan anne olma şansım yok mu? Varsa küçük bir ihtimal midir?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, endometriozis rahmin en iç tabakasına verilen addır. Bu tabakanın olması gereken yerin dışına taşması veya dışında bulunmasına endometriozis denir. Endometriozis rahimde adeleler arasında, kanallarda, yumurtalıklarda ve karın içinde rahmin çevresindeki her yerde (Peritonda, bağırsaklarda vb) bulunabilir. Endometriozis bulunduğu yere büyüklüğe, yaygınlığına göre klinik belirti verir. Gebeliği engelleyemeyebilir de, gebeliği kesin olarak engelleyebilir de. Muayene ve gerekli incemeler sonucunda ancak sorunuzu cevaplayabilmek mümkün. Kadın doğum hekimi bu araştırmaları yaparak durumunuzu size bildirebilir.

Parça aldılar

33 yaşında, 2 çocuklu kadınım. Geçen yıl öğrendim ki kondilom varmış. HPV virüsü taşıdığım meydana çıktı, tip 11’miş. Rahim ağzından ve dış taraftan parça aldılar “Sorun yok” dediler. Doktorum krem verdi. Eşim doktora gitmiyor, prezervatif de kullanmıyoruz. Ne yapmalıyız?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, sizde HPV tespit edildiyse bu eşinizde de vardır. Çünkü bu virüs en çok ilişki ile geçiyor (Başka yollarla da geçebilir). Sizin tedavi olmanız hastalıktan tam kurtulmanız açısından yeterli değil. Eşinizde de bu virüs olduğuna göre bir süre sonra tekrar şikayetleriniz başlayabilir. Eşinizin doktora gitmemekte ısrarlı ise hiç olmazsa prezervatifle korumayı denesin. Bu yüzde 100 bir çözüm olmasa da önemli ölçüde sizi koruyabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder