Yaşam Yaralı Balaban kuşu tedavi altına alındı

Yaralı Balaban kuşu tedavi altına alındı

Paylaş
Yaralı Balaban kuşu tedavi altına alındı

Manisa’nın Salihli ilçesinde bir çiftçi tarafından yaralı halde bulunan ve nesli tükenme tehlikesinde olan Balaban kuşu tedavi altına alındı

Karayahşi Mahallesi’nde çiftçilikle uğraşan İsmail Börekçigil, evin bahçesinde bulunan zeytin ağacında doğada ender görülen Balaban kuşunu yaralı halde buldu.

YAKALADIKTAN SONRA YEM VERDİ

İlk etapta kuşu yılan zannettiğini belirten Börekçigil, yaralı bir kuş olduğunu görünce yakalayıp, yem verdiğini ifade etti. Börekçigil, yaralı olan ve hayata tutunmaya çalışan Balaban kuşunu Salihli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'ne götürdü.

Burada Balaban kuşunu tedavi eden Veteriner Hekim Birol Avcı, kuşun kanadının kırık olduğunu söyledi. Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde ilk tedavisi yapılan yaralı Balaban kuşu daha sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4’üncü Bölge Manisa İl Şube Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Salihli Şefliği’ne teslim edildi.


BALABAN KUŞU NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Balaban kuşu balıkçıl ailesinin ilginç üyelerinden biridir. Uzunluğu 75 – 76 santime yaklaşır. Tüyleri siyah, koyu sarı ve beyazlarla yol yol olmuştur. Bu renk kompozisyonunun bataklık sazlarının arasında en mükemmel bir kamuflaj olduğunu Balaban kuşu çok iyi bilir. Tabii kamuflajının tesirini artırmak için, bir düşmanın yaklaştığını sezince hareketsiz durur ve gagasını havaya diker. Fakat tek savunma silahı bu değildir. Yaralanan veya bir köşeye kıstırılan bütün balıkçı kuşları tehlikelidirler. Keskin gagalarıyla düşmanın gözüne şimşek hızıyla nişan alır. Birçok kimseyi bu şekilde kör etmişlerdir.

Balaban kuşu, kamışların arasında otlardan derme çatma bir yuva yapar ve bunun içine koyu sarı renkteki dört veya beş yumurtasını yumurtlar. . Balaban kuşunun, boğazından hızla hava salıvermek suretiyle çıkardığı kendine öz bir sesi vardır. Bu eylem esnasında başıyla boynunu hızla burar ve büker.

Behzat Akcan MANİSA (İHA)

Haberin Devamı