Gündem Yaralı 'deniz patlıcanları' denizle buluştu

Yaralı 'deniz patlıcanları' denizle buluştu

Paylaş
Yaralı 'deniz patlıcanları' denizle buluştu

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde avlanması yasak olan, "denizlerin akciğeri" olarak nitelendirilen yaklaşık yarım ton ağırlığında 4 bin deniz patlıcanı, 9 çuval içinde önemli bölümü canlı olarak ele geçirildi. Her biri yılda 150 ton kumu temizlediği belirtilen deniz patlıcanlarının büyük bölümü, canlı olduğu için tekrar denize bırakıldı

İhbar üzere harekete geçen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, jandarma ve sahil güvenlik ekipleriyle Altınova Mahallesi sahiline gitti.

Haberin Devamı

Burada ekiplerin geldiğini gören kaçak avcılar, yeni denizden çıkardıkları deniz patlıcanlarını doldurdukları 9 çuvalı bırakıp kaçtı.

Cunda Adası’na getirilen yaklaşık yarım ton ağırlığındaki 4 bin deniz patlıcanının önemli bölümü canlı olduğundan, iskeleden denize bırakıldı.

Ayvalık Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü su ürünleri mühendisi Fatih Erdoğan, denize bırakılan deniz patlıcanlarının yüzde 90’ının yaşayacağını belirterek, "Her birinin yılda 150 ton kumu temizlediği biliniyor. Yakalamasaydık 600 bin ton kumu temizleyecek bu canlıların doğaya faydası önlenmiş olacaktı" dedi.

Altınova Mahallesi Karakoç mevkisinde denizde 4 kişinin usulsüz olarak deniz patlıcanı avcılığı yaptığı ihbarı üzerine canlıları kurtardıklarını ifade eden Erdoğan, "İskeleden 3 metre derinlikten denize bıraktık. Deniz patlıcanının özellikle bizim bölgemizde sayısı azaldığı için avcılığı tamamen yasak.

Haberin Devamı

Denizlerin akciğeri olarak nitelendirilen bu canlılar, doğa dostudur. AB ülkelerinde ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılıyor. Ayrıca bazı rahatsızlıklara iyi geldiği söyleniyor" diye konuştu.

Deniz patlıcanlarının, kaçak avcılardan tanesi 35-50 kuruştan alındığını vurgulayan Erdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol Birimi olarak bu işin takipçisi olacaklarını, avcılığına geçit vermeyeceklerini söyledi.

AA