Dünya 'Yardımcı pilot uçağı kasten düşürmüş olabilir'

'Yardımcı pilot uçağı kasten düşürmüş olabilir'

Paylaş
'Yardımcı pilot uçağı kasten düşürmüş olabilir'

Fransa'daki uçak kazasıyla ilgili Marsilya Savcısı'ndan flaş açıklama geldi: 'Yardımcı pilot uçağı kasten düşürmüş olabilir'

Fransa'da düşen yolcu uçağıyla ilgili çok konuşulacak bir iddia ortaya atıldı. Kazayla ilgili soruşturmayı yürüten marsilya Savcısı, düşen uçağın yardımcı pilot tarafından kasten düşürülmüş olabileceğini söyledi. Savcı, 'Yardımcı pilot Alman'dı ve terörist profili bulunmuyordu.' dedi.

Haberin Devamı

ALMAN ULAŞTIRMA BAKANI: BU TESPİT BİZE DE MANTIKLI GELİYOR

Alman Ulaştırma Bakanı, Fransız Savcının 'Yardımcı pilot uçağı bilerek düşürmüş olabilir' sözleri sonrası 'Bu tespit bize de mantıklı geliyor. İkinci karakutuya ulaşıldıktan sonra yeni bilgiler ortaya çıkabilir' dedi.

LUFTHANSA: "YARDIMCI PİLOT, PİLOTUN KOKPİTE GİRMESİNE İZİN VERMEDİ"

Öte yandan Lufthansa Havayolları CEO'su tüm bu açıklamalar sonrasında 'Yardımcı pilot, pilotun kokpite girmesine izin vermedi' açıklamasında bulundu.

"BİLİNÇLİ ALÇALTTI"

Marsilya Başsavcısı Brice Robin, Fransa’nın güneyinde düşen Germanwings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağını düşüş anında kullanmakta olan pilotun uçağı bilinçli olarak alçalttığını bildirdi. Robin, önceki gün düşen uçağın kokpit kayıtlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Olaydan önceki son 30 dakikaya ait kokpit kayıtlarına ulaşabildiklerini ifade eden Robin, kayıtların ilk 20 dakikasındaki konuşmaların normal konuşmalar olduğunu söyledi. Kayıtların 20. dakikasından sonra pilotlardan birinin kokpiti terk ettiğinin anlaşıldığını ifade eden Robin, daha sonra uçağı kullanmaya devam eden pilotun "uçağı bilinçli olarak alçalttığını" bildirdi.

Haberin Devamı

SON ANA KADAR NEFES ALIYORDU

Robin, uçağı kullanan pilotun çarpmanın son anına kadar nefes almaya devam ettiğini de kaydetti. İspanya’nın Barselona kentinden önceki gün Almanya’nın Düsseldorf kentine gitmek için havalanan ve Fransa’nın güneyindeki İtalya sınırına yakın Seyne-les-Alpes kasabası yakınlarında düşen Alman Lufthansa Havayolları’na ait Germanwings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağı 6 mürettebat ve pek çok farklı ülkeden 144 yolcu taşıyordu.

Yardımcı pilotun 28 yaşındaki Andreas Lubitz olduğu öğrenildi.

Fotoğraflar: @rConflictNews

HİPOKSİ ŞÜPHESİ

Germanwings uçağıyla ilgili 8 dakikalık irtifa kaybı gizemini korurken, ilk incelemeler kokpit camının çatlamış olabileceğini gösteriyordu. Bu da pilotların oksijensiz kalarak bilinçlerini yitirdiği "hipoksi" durumuna düştükleri ihtimalini akıllara getiriyor.

Haberin Devamı

NEW YOKR TİMES GAZETESİNİN İDDİASI

York Times gazetesi, Fransa'da düşen Germanwings uçağının çarpma anı ve öncesine ilişkin önemli bir iddiayı gündeme taşıdı. Gazetenin ismini açıklamadığı ancak soruşturmada görev aldığını belirttiği bir askeri yetkili, üzerinde halen incelemenin sürdüğü kokpit ses kaydının içeriğine ilişkin bilgi verdi.

Buna göre, ses kayıtlarında iki pilotun kalkış ve yükseliş esnasında rutin konuşmaları duyurulurken, uçak yükselişini tamamladıktan sonra bir pilotun kokpitten ayrıldığı ancak daha sonra kapıyı açıp tekrar içeri giremediği anlaşılıyor.

'PİLOT YANLIZ VE KAPIYI AÇMAK İSTEMİYORDU'

Gazeteye konuşan kaynak, "Dışarıda kalan kişi önce kapıya hafifçe vuruyor ancak yanıt gelmiyor. Daha sonra kapıya daha sert şekilde vuruyor ancak kokpitten hiç ses gelmiyor. Kayıtlarda, dışarıdaki kişinin kapıyı kırmaya çalıştığını duyabiliyorsunuz" ifadelerini kullandı. Pilotun dışarı niye çıktığının anlaşılamadığını anlatan yetkili, "Kesin olan şu ki, çarpma sırasında kokpitteki pilot yalnız ve kapıyı açmıyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı