Siyaset Yargıda atama krizi
Paylaş
Yargıda atama krizi

Unvanlı hakim ve savcı atamaları çalışmalarında sonuç elde edilemedi. Yargıda yeni bir kriz oluştu...

HSYK 138 unvanlı hakim ve savcının atama kararnamesi taslağı üzerindeki çalışmalar tıkandı. Krizin ana nedenini İstanbul’daki Özel Yetkili Mahkemelere atanacak üyeler konusu oluşturdu. İsimler üzerinde anlaşma sağlanamayınca Adalet Bakanlığı taslağı geri çekme kararı aldı.

Haberin Devamı

Hafta başında bin 271 hakim ve savcının atamasını yapan HSYK, bugün de üzerinde anlaşma sağlanamayan 138 unvanlı hakim ve savcının atama kararnamesi için toplandı. Adalet Bakanlığı ile Kurul üyeleri arasında "Ergenekon, Balyoz, İrtica ile Mücadele Eylem Planı" başta olmak üzere önemli davalara bakan İstanbul’daki 6 Özel Yetkili Mahkemeleye eklenecek üye konusunda anlaşma sağlanamadı. İstanbul’daki 6 Ağır Ceza Mahkemesi’nin her birine 2’şer üye daha atanması planlanıyordu.

Bakanlık ile Kurul'un söz konusu mahkemelerde iş yükü nedeniyle üye sayısının artırılması konusunda anlaştığı, atanacak üyelerin kim olacağı konusunda görüşmelerin tıkandığı öğrenildi.

İLK KRİZ SİNYALİ ÖZBEK'TEN GELDİ

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, unvanlı hakim ve savcı atamaları çalışmalarında önemli sıkıntıları olduğunu ve bu sıkıntıları aşmaya çalıştıklarını söyledi. Kriz aşılamayınca, Adalet Bakanlığı Yaz Kararnamesi taslaklarının karara bağlanmayan bölümlerini geri çekti.

Haberin Devamı

Kadir Özbek, kurul çalışmaları HSYK’ya girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Adli yargı, unvanlı mahkeme başkanı ve başsavcıların atamalarına ilişkin, Adalet Bakanlığı’nın kurula gönderdiği kararname taslağı üzerindeki çalışmaların devam ettiğini anımsatan Özbek, "Kurul çalışmalarında önemli sıkıntılarımız var aşmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

KARARNAME GERİ ÇEKİLDİ

Kurul çalışmalarında bir sonuç elde edilemeyince, Adalet Bakanlığı taslağı geri çekme kararı aldı.

Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, 2010 Yaz Kararnamesi taslaklarının karara bağlanmayan bölümlerinin geri çekildiği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 6 Temmuzda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) sunulan 2010 yılı yaz kararnamesi görüşmelerinin büyük ölçüde tamamlandığı belirtilerek, bin 271 hakim ve Cumhuriyet savcısını kapsayan kararnamenin 16 Ağustosta açıklandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, ana taslaktan kalan 67 hakim ve savcı ile unvanlılar taslağındaki 79 hakim ve savcının durumlarının görüşülmesi sürerken, HSYK üyelerince, 84 kişinin isimleri görüşülmeyi bekleyen kararnameye eklenmek üzere, 140 kişinin isimleri ise durumları değerlendirilerek gerekirse kararnameye eklenmek üzere teklif edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Bu teklifler içerisinde başta İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır olmak üzere özel yetkili (CMK 250) mahkemeler ve savcılıkların yapısını tamamen değiştirmeye dönük önerilerin de bulunduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu önerilerin görülmekte olan davalar ile yürüyen soruşturmalara doğrudan müdahale etme sonucunu doğuracağı açıktır.
Ayrıca, söz konusu önerilerin değerlendirilmesi ve kararnameye dahil edilmeleri halinde bunların boşalttıkları yerlere de yeni atamaların yapılması gerekecek ve bu şekilde çok sayıda hakim ve savcıyı ilgilendiren yeni bir düzenleme yapılması ihtiyacı doğacaktır. Bu da ancak yeni bir taslak çalışmasıyla mümkün olabilecektir.

Kanun, Yönetmelik ve Prensip Kararları çerçevesinde tüm bu önerileri değerlendirmek, yargı bağımsızlığı ve tabii hakim ilkesini ihlal etmeyecek şekilde hazırlanacak yeni çalışmayı Kurulun önüne getirmek üzere kararname taslaklarının karara bağlanmayan bölümleri geri çekilmiştir."

Haberin Devamı

ÖZBEK'TEN BAKANLIĞA YANIT

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, "Hiçbir HSYK üyesinin devam eden davalara müdahalesi söz konusu olamaz" dedi.

Özbek, Adalet Bakanlığının açıklamasının HSYK’nın seçilmiş üyelerince değerlendirildiğini söyledi.

İlerleyen saatlerde bir açıklama yapabileceklerini belirten Özbek, "Hiçbir HSYK üyesinin devam eden davalara müdahalesi söz konusu olamaz" diye
konuştu.

Özbek, kurulun şu anda, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman toplantılara katılmadığı için çalışamadığını ifade
etti.