Gündem Yargıtay Başkanı: Cumhurbaşkanı törene katılmayacak

Yargıtay Başkanı: Cumhurbaşkanı törene katılmayacak

Paylaş
Yargıtay Başkanı: Cumhurbaşkanı törene katılmayacak

Yargıtay Başkanı adli yıl açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılmayacağını açıkladı..

Geçtiğimiz Mart ayında Danıştay töreninde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun konuşmasını uzun bulan Başbakan Erdoğan, önce Feyzioğlu'na tepki göstermiş ardından salonu terk etmişti.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Yargıtay'ın adli yıl açılış törenine katılıp katılmayacağı sorusuna ise 'Eğer Barolar Birliği Başkanı davet edilirse ben katılmam' demişti. Yargıtay Başkanlar Kurulu oy çokluğuyla Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu'nu adli yıl açılış törenine davet etme kararı aldı. Bugün Yargıtay Başkanı ile Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan bir görüşme yaptı.

"CUMHURBAŞKANI MUHTEMELEN KATILMAYACAK"

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, "Benim konuşma sürem fazla olmayacak. Konuşma sürem yarım saat, 35 dakika sürecek bir konuşma olacak" dedi. Alkan, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinden sonra açıklamalarda bulundu. Alkan, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı sıfatıyla adli yıl açılışına katılıp katılmayacağına ilişkin şunları söyledi: "Adli yıl gündemini Başkanlar Kurulu belirler. Şu anki Sayın Cumhurbaşkanımızın, Cumhurbaşkanlığı söz konusu olmadan önce biz Başkanlar Kurulu’nu rutin olarak toplamıştık ve Adli Yıl gündemini tespit etmiştik. Başkanlar Kurulu geleneklere uygun olarak Barolar Birliği Başkanı’nın da davet edilmesini uygun görmüştü. Fakat bu karar alındığında Cumhurbaşkanımızın ne adaylığı ne de Cumhurbaşkanı seçilmesi söz konusuydu. Henüz netleşmemişti."

Haberin Devamı

ALKAN: "TESADÜF"

Alkan, Cumhurbaşkanı’nın Adli Yıl açılışı için randevu aldığını hatırlatarak, Cumhurbaşkanı görüşmesi ile Yargıtay Başkanlar Kurulu toplantısının aynı günde olmasını tesadüf olarak nitelendirdi.

Alkan, Erdoğan’ın ‘Adli yıl’ açılışına katılıp katılmayacağına dair soruya şöyle karşılık verdi: "Muhtemelen katılmayacak. Sayın Cumhurbaşkanımız basına yaptığı açıklamada ısrarlı olduğunu gördük. Bizim de verdiğimiz bir karar var. Takdir kamuoyunundur." Krizin çıkmasının nedeninin Feyzioğlu’nun konuşmasının uzun sürmesi olduğunu hatırlatan Alkan, sözlerine şöyle devam etti: "Temmuz ayında yaptığımız toplantıda bunun doğru bir uygulama olmadığını, Yargıtay veya Danıştay Başkanı konuşma süresini kat ve kat aşan bir konuşma süresinin doğru olmadığını düşündük. Bugün aldığımız kararla konuşma süresinin sınırlanmasını uygun gördük. Bu konuyu Sayın Barolar Birliği Başkanı’na bildirdik. Barolar Birliği Başkanı da buna uyacağını ifade etti." Alkan, bir soru üzerine, "Benim konuşma süremden fazla olmayacak. Benim konuşma sürem yarım saat, 35 dakika sürecek bir konuşma olacak."

Haberin Devamı