Siyaset Yargıtay: Kimseden öğrenecek değiliz
Paylaş
Yargıtay: Kimseden öğrenecek değiliz

Yargıtay: Kimseden öğrenecek değiliz

Yargıdaki restleşme bu sabah yapılan açıklamalarla zirveye çıktı. Yargıtay Başkanı, Adalet Bakanı'na "Yasaları açıp doğru düzgün okusunlar, ihsas-ı reyi kimseden öğrenecek değiliz" dedi. HSYK ise "Yargıya yeni düzen verme çabası var" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanmasının ardından HSYK'nın Erzurum özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın yetkilerini alması Ankara'da deprem etkisi yarattı. Adalet Bakanı'nın sert açıklamasına yüksek yargıdan aynı tonda yanıt geldi.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, sabah Yargıtay'a gelişinde gazetecilere açıklamalar yaptı. Yargıtay Başkanı Gerçeker, makamına gelişinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in dün akşam yaptığı açıklamaya ilişkin soruları yanıtladı.

Gerçeker yaptığı kısa açıklamada şunları söyledi: ''Biz ihsas-ı rey'i kimseden öğrenecek değiliz. Eğer ihsas-ı rey yapan bir kurum varsa o da Adalet Bakanı'nın kendisidir. Sabaha karşı saat 05.00'te yaptığı açıklamayla ihsas-ı rey'de bulunmuştur. İhsas-ı rey o şekilde olur. Yasalar apaçık göstermiş. İhsas-ı reyle hiçbir ilişkisi yok. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun yetkisinde olan bir konuda verdiği kararın hukuka uygun olduğunu bildirdik. Bunun dışında bizim herhangi bir değerlendirmemiz yok. Yasaları açıp okusunlar, doğru dürüst okusunlar, doğru dürüst yorumlasınlar.''

Haberin Devamı

HSYK: YARGIYA YENİ DÜZEN VERME ÇABASI VAR

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in dün yaptığı basın toplantısıyla ilgili, "Bir Adalet Bakanından beklemediğimiz çok ağır ve sanki hukukun karşısında, yargının karşısında görünümde bulunmak isteyen bir görüntü vermek isteyen, kurulmuş bir zemberek gibi konuşan bir Adalet Bakanıyla yüz yüze geldik ekranlarda" dedi.

Özbek, HSYK’ya gelişinde kurulun toplantıya dün kaldıkları yerden devam edeceğini belirterek, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in dün yaptığı basın toplantısının hatırlatılması ve "Bakan çok sert bir değerlendirme yaptı" denilmesi üzerine Özbek, "Maalesef Adalet Bakanımız dediğiniz gibi çok sert bir açıklama yaptı. Bir Adalet Bakanından beklemediğimiz çok ağır ve sanki hukukun karşısında, yargının karşısında görünümde bulunmak isteyen bir görüntü vermek isteyen, kurulmuş bir zemberek gibi konuşan bir Adalet Bakanıyla yüz yüze geldik ekranlarda. Esef duyduğumu belirtmiştim, aynı şeyi tekrarlıyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Özbek, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun, hakim bağımsızlığı ve hakim teminatı esaslarına göre görev yapan, kurulmuş anayasal bir kurum olduğunu ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: "Bu kurul Adalet Bakanlığının genel evrakı gibi çalışan bir büro değildir. Maalesef Adalet Bakanlığı ve bir kısım çevreler HSYK’yı bu konuma oturtmaya çalışmaktadır. Şimdi hal böyle olunca bu noktada şunu ifade etmek de gerekiyor, aylardan beri belki yılı aşkın zamandan beri bizim bir takım hukuk ihlalleri ve adil yargılanma hakkının bir köşeye bırakıldığı bir takım uygulamalara karşı Adalet Bakanı’na bu konuları yasal zeminlere taşıması, bu işin yetkili merci olan, denetim yeri olan yargıya yazılı emir yoluyla götürülmesi konusunda kurulun aldığı kararlar vardı. Bu kararların gerekleri yapılmadığı gibi, yargı süzgecinden geçirilmediği gibi bugüne kadar da bizim yüzlerce hatta binlerce diyeceğimiz başvuru ve şikayetleri sonuçlarından Kurula cevap vermek gereğini duymadılar. Sanki biz burada bize gelen bir takım başvuruları, bir takım yakınmaları Adalet Bakanı’na ileten bir büro konumunda gibi görülmeye çalışıldık. Son olayda da tekrar ediyorum, kesinlikle soruşturmaların ve dosyaların içeriğiyle ilgili bir değerlendirme ve tasarruf yapılmamıştır. Yapılan iş oradaki yanlış uygulamanın derin bir incelemeden sonra, hukuki süzgeçlerden geçirildikten sonra yanlış olduğunun tespiti ve buna göre de gereğinin yapılmasıdır."

Haberin Devamı

"KEŞKE METNİ HUKUKÇULAR HAZIRLASAYDI"

Kadir Özbek, "Adalet Bakanımız keşke o metni bir hukukçuya hazırlatsaydı. Kendisi hukukçudur ancak bir hukukçunun hazırlamadığı bir metni okuduğu izlenimine kapıldık. HSYK’nın bu konudaki görev ve yetkilerinin ne olduğunu daha iyi anlayabilir ve ona göre özenle seçilmiş ifadeleri kullanırdı" dedi. Özbek, HSYK’ya gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. "HSYK’nın özel yetkili Erzurum savcılarının yetkilerini kaldırmasına ilişkin kararının gerekçelerinin kamuoyuna açıklanıp açıklanmayacağının" sorulması üzerine Özbek, "Elbette bizim gerekçeli kararımız kamuoyuna da sunulacaktır, gerekçeleri sunulacaktır. Bu konuda başka bir şey söylemek istemiyorum" dedi.

Haberin Devamı

"Adalet Bakanı Ergin, ’yetki gasbı yaptığınızı’ belirtti" sözlerine karşılık Özbek, şunları söyledi: "Adalet Bakanımız keşke o metni bir hukukçuya hazırlatsaydı. Kendisi hukukçudur ancak bir hukukçunun hazırlamadığı bir metni okuduğu izlenimine kapıldık. HSYK’nın bu konudaki görev ve yetkilerinin ne olduğunu daha iyi anlayabilir ve ona göre özenle seçilmiş ifadeleri kullanırdı. Gördüğüm kadarıyla şudur: Hukuk sistemimiz ve kuvvetler ayrılığı sistemi içinde HSYK başta olmak üzere yargıya karşı bir yıpratma ve bunun sonucunda yeniden bir düzen getirme çabaları söz konusudur. Bunu da burada bir basamak olarak kullanılacak bir hamle olarak görüyorum."

Özbek, bir gazetecinin, "Yani ’Kurulun yapısını değiştirmek için bir zemin mi hazırlanıyor’ diyorsunuz?" sorusuna "Benim kanaatim o" yanıtını verdi.

Erzurum özel yetkili savcılarının yetkilerinin kaldırılmasına ilişkin kararın tebligatının yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine de Özbek, kurul kararının dün saat 12.30 gibi alındığını, hemen Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğüne kararın gönderildiğini ifade ederek, "Personel Genel Müdürlüğünün faksla ilgili yere bildirmesi gerekiyordu ancak geç bildirdiği haberleri geldi, bilmiyorum" diye konuştu. "Açıklama sadece size değil, Yargıtay ve Danıştayın en üst karar alma organlarına da yönelikti. Ortak bir açıklamanız olacak mı?" sorusu üzerine Özbek, "Biz kurul olarak çalışıyoruz. Benim şu anda söylediğim konular benim kişisel görüşlerim. Değerli arkadaşlarımla bunları paylaşmadan sizlere daha fazla bir şey söyleyemem" dedi.

Kadir Özbek, bir gazetecinin, "Adalet Bakanı Ergin dün son olarak ’Yaz kararnamesi sürecinde sopayla bazı insanları hizaya getirmeye yönelik çalışmalar vardı. Bu gerçekleşmedi ancak bu kez gerçekleştiğini görüyoruz’ dedi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi: "O kararnamede yaşananları biz kurul görüşmelerinin gizli olması sebebiyle kimseyle ve kamuoyuyla paylaşmadık. Sanıyorum Adalet Bakanı’nın da o sınır içinde durması gerekir. Eğer konuşulacak olursa -ki konuşulmaması gereken şeylerdir bunlar- başka şeyler de ortaya çıkabilir."

Ergin: HSYK'nın karar alması yetki gasbıdır