Türkiye (Son Dakika) Yargıtay, öğretmene 'cinsel saldırı' suçunu bozdu

Yargıtay, öğretmene 'cinsel saldırı' suçunu bozdu

Paylaş
Yargıtay, öğretmene 'cinsel saldırı' suçunu bozdu

Erzurum'un Pasinler ilçesinde 4 yıl önce Türkçe öğretmeni A.K.'ya tecavüz ederek, ağır yaralayan 2 sanığa cinsel saldırı suçlarından verilen 14 ve 17 yıl hapis cezalarını bozdu. Yargıtay geçen yıl yürürlüğe giren yasal düzenlemede, sanıklar için lehe olan hükümlerin bulunup bulunmadığının araştırılması ve uygulanıp uygulanmayacağının mahkemece tartışılmasını istedi

Olay, 6 Nisan 2011 günü Pasinler ilçesinde meydana geldi. Pasinler’deki Milli Egemenlik İlköğretim Okulu’nda görevli öğretmen 27 yaşındaki A.K., evine giderken saldırıya uğradı. Saldırganlara karşı direnen A.K., bıçaklı ve taşlı saldırıda ağır yaralandı. Tecavüze uğrayan ve kanlar içinde bulunan A.K., ambulansla kaldırıldığı Erzurum’da Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakım altına alındı. Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube’ye bağlı Cinayet Bürosu’nda oluşturulan 15 kişilik özel ekip tarafından 4 Mayıs 2011 gecesi şüpheli olarak yakalanan fırın işçisi Kadir Narmanlı (28) ile işsiz olan arkadaşı Ümit Aydemir yakalandı ve mahkeme tarafından tutuklandı.

3’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde 23 Eylül 2013 günü yapılan karar duruşmasında Kadir Narmanlı ’cinsel saldırı’ suçundan 17, ’cinsel saldırı suçunun işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla öldürmeye teşebbüsten’ 17 yıl, ’zor kullanmak suretiyle kişi hürriyetinden yoksun bırakmaktan’ 12, ’birden fazla kişi ile silahlı yağma suçundan’ da 12 olmak üzere toplam 58 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Ümit Aydemir’e ise ’cinsel saldırı suçunun işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla öldürmeye teşebbüs’ suçundan 15, ’cinsel saldırı suçundan’ 14, ’birden fazla kişi ile silahlı yağma suçundan’ 12, ’zor kullanmak suretiyle kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak suçundan’ 9, olmak üzere toplam 50 yıl hapis cezası verdi.

Sanık avukatlarının kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay 1’nci Ceza Dairesi’nde görüşüldü. Yargıtay 1’nci Ceza Dairesi Kadir Narmanlı ve Ümit Aydemir’in ’cinsel saldırı’ suçu dışındaki cezalarını onarken, bu suçtan verilen cezaları bozdu.

'ÖNCEKİ KANUN ÜZERİNDEN CEZA VERİLİR'


Yargıtay, 28 Haziran 2014 tarihinde yürürlüğe giren 6545 sayılı kanunun cinsel dokunulmazlığa karşı suçların yeniden düzenlenmesine karşısında; TCK’nın 7/2’nci maddesindeki "suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur" hükmü gözetilerek lehe olan hükmün önceki ve sonraki kanunların bütün hükümleri olaya uygulanarak ortaya çıkan sonuçların birbirleriyle karşılaştırılması suretiyle belirlenmesi ve her iki kanunla ilgili uygulamanın, denetime imkan verecek şekilde kararda gösterilmesi suretiyle yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunmasını gerekçe göstererek bozdu.

Yargıtay’ın bozma kararı üzerine yerel mahkemeye gönderilen dosya Temmuz ayında görülecek duruşmada kararlaşıtırılacak.

Hümeyra PARDELİ/ ERZURUM, (DHA)

Haberin Devamı