Siyaset Yargıtay'da devir teslim
Paylaş
Yargıtay'da devir teslim

Yargıtay'da yapılan seçimlerde başkanlığa İsmail Rüştü Cirit'in seçilmesi sonrası devir teslim töreni gerçekleştirildi. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit cübbesini giydi. Cirit, bağımsızlıktan taviz vermeyeceklerini söyledi

Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, tarafsızlık ve bağımsızlığın, yargı erkinin vazgeçilmez en temel ilkeleri olduğunu belirterek, "Biz, dün olduğu gibi bugün ve yarın da tarafsızlık ve bağımsızlığımızdan ödün vermeyeceğiz. Adaletin bir an önce gerçekleşmesi ve toplumun beklentilerine cevap verebilmek için bütün çabamızla çalışma azmindeyiz" dedi.

Haberin Devamı

Yargıtay Birinci Başkanı seçilen Cirit’e mazbatası, Yargıtay Konferans Salonunda düzenlenen törenle verildi. Törende konuşan Yargıtay Birinci Başkanvekili Seyit Çavdar, Cirit’in öz geçmişini okudu.

Cirit’in, sorunların büyük, beklentilerin yüksek olduğu zor bir dönemde Yargıtay Birinci Başkanlığına seçildiğini ifade eden Çavdar, "Ancak inanıyorum ki bilgi birikiminiz, anlayışlı ve güvenilir kişiliğinizle sorunları çözüp, beklentilere cevap vereceksiniz ve inanıyorum ki her başarılı çalışmanız Türk hukuk tarihine unutulmaz izler bırakacak" dedi.

Çavdar, konuşmasının ardından, Cirit’e mazbatasını takdim etti. Daha sonra Yargıtay Onursal Başkanı Ali Alkan, Cirit’e cübbesini giydirdi.

İsmail Rüştü Cirit, kendisini bu göreve layık gören Yargıtay üyelerine teşekkür etti.

Haberin Devamı

Alkan’ın, Yargıtay’da 4-6 nöbeti tuttuklarını söylediğini, kendilerine ise 12-2 nöbetinin kaldığını ifade eden Cirit, "Onun da ifade ettiği gibi, korkusu ve beklentisi olanların cübbesini çıkarması gerekir. Sayın Alkan, hukukçu kimliğiyle hepimize önderlik etmiştir. Kendisine yargı ve Yargıtaya bugüne kadar sunduğu hizmetler için teşekkürü bir borç biliyoruz" diye konuştu.

Yasama, yürütme ve yargının kuvvetler ayrılığı ilkesine göre Anayasanın çizdiği sınırlar içerisinde faaliyetlerini yürüttüğünü anlatan Cirit, "Tarafsızlık ve bağımsızlık yargı erkinin vazgeçilmez, en temel ilkeleridir. Biz, dün olduğu gibi bugün ve yarın da tarafsızlık ve bağımsızlığımızdan ödün vermeyeceğiz. Adaletin bir an önce gerçekleşmesi ve toplumun beklentilerine cevap verebilmek için bütün çabamızla çalışma azmindeyiz" ifadelerini kullandı.

Cirit, Yargıtaydaki iş yükü ve bundan kaynaklanan gecikmelerin farkında olduklarını belirterek, "Yargıtaya yeni seçilen üyelerimizin de iş yükünün azaltılması doğrultusunda bu çabamıza katkı vereceklerine olan inancım tamdır" dedi.

'ÇÖZÜLMESİ GEREKEN BİNA SORUNUMUZ VAR'

Göreve başladığı andan itibaren Yargıtayın sorunlarıyla ilgilenmeye başladığını aktaran Cirit, şunları kaydetti:

"Yargıtayın fiziksel sorunları, her şeyden önce çözülmesi gereken bir bina problemi vardır. Yedi ayrı binada faaliyet yürütmekteyiz. Yüce Yargıtaya ve Türk milletine yakışır bir Yargıtay binası yapmak emel ve arzumuzdur. Diğer taraftan tüm dünya yargıtaylarının toplamı kadar bir iş yüküyle karşı karşıyayız. İş yükünü eritme noktasında, halkımızın güven ve teveccühünü arkamıza alabilme noktasında, bütün arkadaşlarımız özveriyle çalışmaktadırlar, bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz. Şu anda 8 yeni dairemiz kurulmuştur ancak bu yeni dairelerimizin faaliyete geçmesi için bina sorunumuz var. Bu bina sorunumuzun biran önce halledilmesi için çaba ve gayret içerisindeyiz. En geç Nisan ayı içerisinde yeni dairelerimizin faaliyete geçeceği ümidindeyim. Yargı ve Yargıtayın birikmiş sorunlarının çözümü için, halkın güven ve inanırlığını arkamıza alabilmek için elimizden gelen çaba ve gayreti göstereceğimize kesinlikle inanmanızı istiyoruz."

Haberin Devamı

AA