Gündem Yargıtay'da yeni başkan belli oldu

Yargıtay'da yeni başkan belli oldu

Paylaş
Yargıtay'da yeni başkan belli oldu

6'ncı Hukuk Dairesi Başkanı Nazım Kaynak ilk turda Yargıtay başkanı seçildi

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Yargıtay Başkanlığına 6. Hukuk Dairesi Başkanı Nazım Kaynak, ilk turda aldığı 197 oyla seçildi. Kaynak da 5 Mayıs 2012 tarihinde yaş haddinden emekli olacağından görevde sadece 11 ay kalacak.

Haberin Devamı

Yargıtay Başkanlığı için bugün Yargıtay Genel Kurulu'nda seçim yapıldı.

Yapılan seçimde 5. Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul, 6. Hukuk Dairesi Başkanı Nazım Kaynak, 18. Hukuk Dairesi Başkanı Ali Selim, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından emekli olan Abdurrahman Yalçınkaya ile 8. Hukuk Dairesi Üyesi Selamet İlday Yargıtay Başkanı seçilebilmek için yarıştı. Seçimde, Nazım Kaynak 197, Ahmet Ceylani Tuğrul 75, Abdurrahman Yalçınkaya 40, Selamet İlday 35, Ali Selim ise 18 oy aldı. Seçimde 5 boş, 5 de geçersiz oy sayıldı.

Kaynak, Yargıtay Başkanlığı'nda yaş haddinden emekli olacağı 5 Mayıs 2012 tarihe kadar görev yapacak.

Kaynak'tan ilk demeç: Dosyaları eriteceğiz

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, yargının iş yükünün ağır olduğunu, ama çalışmayla bu yükün altından kalkacaklarını belirterek, ''bir, iki sene içerisinde Yargıtaydaki bütün dosyaları eritmek için çalışacaklarını'' söyledi.

Haberin Devamı

Kaynak, Yargıtay Başkanlığına seçilmesinin ardından yeni makamında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yargıtay Başkanlığına seçilmesi nedeniyle çok heyecanlı olduğunu söyleyen Kaynak, ''Bütün duygularımın en üst noktasındayım'' dedi.

Yargıtay'ın 143 yıldır adalet dağıtımıyla ilgilenen bir müessese olduğunu belirten Kaynak, ''Biz, adalet dağıtımını en objektif şekilde yapmak üzere burada bulunuyoruz. Adalet dağıtımını yaparken insan haklarına saygılı, demokratik ilkelere bağlı, Atatürk ilkelerine ve inkılaplarına bağlı olarak bu işi yürütüyoruz. Ulu önderin göstermiş olduğu yolda çağdaş hukuk seviyesine çıkmak için çaba harcıyoruz. Bütün bu çabamız Yargıtayın daha ileriye götürülmesi, ülkemize daha yararlı olmasıdır. Yaptığımız hizmet millet adına verdiğimiz bir hizmettir'' diye konuştu.

Bir gazetecinin ''Yargıtay Başkanlığı için aday olup sonradan 'aday zaten belli' diyerek vazgeçen Yargıtay 11. Dairesi eski Başkanı Ersan Ülker'in basına yansıyan bu eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusu üzerine Kaynak, ''Seçim bittikten sonra bizde yeni bir sayfa, beyaz bir sayfa açılır. Bütün arkadaşlara bir beyaz sayfa açılmıştır, hep beraber yargı hizmetini götüreceğiz'' dedi.

Haberin Devamı

Yargıtay'da uzun yıllardır ilk kez birinci turda bir başkanın seçildiğinin anımsatılması üzerine Kaynak, bunun arkadaşlarının sevgisinden kaynaklandığını söyledi.

''Başkan seçilmeyi bekliyor muydunuz'' sorusuna da Kaynak, ''30 senedir Yargıtay'da görev yapıyorum. Tetkik hakimliği, üyelik ve başkanlık olarak 30 senedir buradayım. 30 sene görev yaptığım bu yerde arkadaşlarımın bana teveccühü, bana sevgisinden dolayı bunu bekliyordum. Kısa zamanda da sonuçlandı. Bu sonuçlanmadan sonra da yargı hizmetini daha hızlı götürmek için elimizden gelen her çabayı sarf edeceğiz.''

Bir gazetecinin ''Yargıtay'da bir ceza dairesindeki dosya görüşmesi sırasında yeni üyelerle eski üyeler arasında kavga yaşandığı yönünde basına haberler yansıdı'' demesi üzerine Kaynak, ''Yeni üye, eski üye şeklinde bir ayrım yapmıyoruz. Yeni üyeler de Kurum'un bir üyesi oldular, hepsi aynı, eşit oldu. Biz bu arkadaşlarla birlikte bir bütünlük halinde kaynaştırarak, yargı hizmetini en ileri seviyeye götüreceğiz'' diye konuştu.

Haberin Devamı

Yargının iş yüküne ilgili sorular üzerine Kaynak, ''Yargının yükü ağır, ama biz bu yükün altından kalkacağız, çalışmamızla kalkacağız. Siyasi irade de yargıda bir değişiklik yaptı, Anayasa'da bir değişiklik yapıldı, referandum yapıldı. Yeni bir Yüksek Hakimler Kurulu teşekkül etti. Bunlar yeni üyeler seçtiler, seçilen bu üyelerle biz bu iş yükünün altından da kalkmaya çalışacağız, inşallah çok kısa bir zamanda, bir, iki sene içerisinde Yargıtaydaki bütün dosyaları eritmeye çalışacağız'' dedi.

Nazım Kaynak'ın özgeçmişi

Nazım Kaynak, 5 Mayıs 1947'de Afşin'de doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1970 yılında mezun olan Kaynak, Elbistan hakim adayı olarak mesleğe başladı. Tutak, Göynük, Yerköy Hakimliği ve Yargıtay Tetkik Hakimliği görevlerinde bulunan Kaynak, 1996 yılında Yargıtay Üyeliğine, 2009 yılında Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanlığına seçildi. Kaynak, evli ve iki çocuk babası.


***
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’in yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Yargıtay Başkanlığı için seçim yapıldı.

Yargıtay Genel Kurulu'nun yaptığı seçimde, 5. Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul, 6. Hukuk Dairesi Başkanı Nazım Kaynak, 18. Hukuk Dairesi Başkanı Ali Selim, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından emekli olan Abdurrahman Yalçınkaya ile 8. Hukuk Dairesi Üyesi Selamet İlday yarıştı.

Haberin Devamı

Yargıtay'da 4 üyenin emekli olması nedeniyle mevcut 383 üye oy kullanacak.

AYRINTILAR BİRAZDAN...