Siyaset Yargıtay'dan Ergenekon'a örnek olacak kritik karar
Paylaş
Yargıtay'dan Ergenekon'a örnek olacak kritik karar

Metin Kaplan'a 'Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs'ten verilen ağırlaştırılmış müebbet Yargıtay'da bozuldu

Türkiye’de şeriata dayalı bir düzen kurmak isteyen Metin Kaplan “Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs”ten ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmişti. ‘Kara Ses’ olarak bilinen Metin Kaplan ve örgütünün Anıtkabir’e uçakla saldırma, dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcısı Nuh Mete Yüksel’e suikast planladığı ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

Metin Kaplan’ın avukatları davayı temyize götürmüştü. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ağırlaştırılmış müebbet hapis kararını bozdu. Gerekçe olarak da Kaplan ve örgütünün planladığı Anıtkabir’e uçakla saldırı gibi eylemlerin ‘suça hazırlık’ aşamasında kalmış olması gösterildi.

Ergenekon davasının temyiz incelemesini de yapacak olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, ‘Anayasal düzeni değiştirme suçunun’ işlenebilmesi için beş ayrı kriterin söz konusu olması gerektiğine hükmetti.

DARBEYE 5 KRİTER

Bu kriterler de “Ülke genelini etkileyecek, tehlike yaratacak, cebir ve şiddet içerecek, ağır suç olarak tanımlanacak, icra hareketlerine başlanmış olacak” diye sıralandı. Kararda Metin Kaplan’a 15 yıla kadar hapis öngören “Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek”ten ceza verilebileceğine hükmedildi. Bu karar, hayata geçmemiş darbe planı iddialarının yargılama konusu yapıldığı Ergenekon davası açısından da içtihat oluşturacak nitelikte.

Haberin Devamı

'15 YILLA YARGILANSIN'

Tartışma yaratacak yorumların yapıldığı karar kesinleşirse, Kaplan da 5-6 yıl içerisinde dışarı çıkabilecek. Ergenekon iddianamelerinde Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz, Eldiven, Balyoz, Kafes, İrtica ile Mücadele Eylem Planı gibi darbe iddiaları gündeme getirilmişti. Ergenekon sanıklarına, Metin Kaplan gibi, “Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs” suçlaması yöneltiliyor.

Gökçer TAHİNCİOĞLU