Serra Ababay ‘Yarıyıl’ karnesi
HABERİ PAYLAŞ

‘Yarıyıl’ karnesi

Haberin Devamı

Yarın karnelerin alınması ile yarıyıl tatili başlıyor. Dolasıyla karne hediyesi, karneye verilecek tepkiler veya tatilde yapılacaklar gibi konular önem kazanıyor. Bu noktada tatilin isminin “yarıyıl” olduğunu unutmadan hareket etmek önemli. Adı üstünde, önünüzde çocuğunuzun akademik gelişimine olumlu veya olumsuz etki bırakabileceğiniz bir “yarıyıl” daha var.

Karneye nasıl yaklaşılmalı?

✔ Her şeyden önce karnenin esas amacını unutmayın. Bu kağıt size çocuğunuzun zekasına değil okul uyumu ve öğrenme sürecine dair bilgi verir.

✔ Karnedeki düşük notlar için önce öğretmenden bilgi alın. Öğretmenin gözlem ve önerileri ile bir çözüm planı yaratın.

✔ Konuşmadan önce sakinleşin. Kızmayın ve cezalandırmayın. Cezadan korkan çocuklar performans kaygısını yoğun şekilde yaşar ve esas becerilerini kullanamaz.

✔ Elbette karneden hoşnut olmadığınızı dile getirebilirsiniz. Fakat yoğun tepkilerden kaçının. Çocuğunuz siz kızdığınız için değil, kendisi için ders çalışmalıdır.

✔ Çocuklar sadece çalışmadıkları için düşük not almazlar. Çocuğunuzun yaşadığı duygusal zorluklar da onun okul başarısını etkileyebilir. Bunu araştırın.

✔ Düşük notlar hakkında konuşun. Birlikte sebepler üzerine düşünün ve bir çalışma programı hazırlayın.

Karne hediyesi meselesi

✔ İyi karne için karne hediyesi vadetmek, kötü karne için cezalandırmaya benzer bir düşünce sistemi yaratır. Çocuk, “hediye için iyi not almalıyım” veya “ceza almamak için iyi karne getirmeliyim” düşüncesine kapılabilir.

✔ Herhangi bir şeyi almak veya önlemek için çabalayan çocuk ders çalışmanın arkasındaki esas amaçtan uzaklaşır.

✔ Çocuklar herhangi somut bir amaca bağlı kalmadan, başarma ve kendisini geliştirmenin verdiği motivasyon için ders çalışmalıdır. Bu his çocuğunuz için çok daha değerli ve kişilik gelişimi için de çok önemlidir.

✔ Çabaları bir amaçla kısıtlanan çocuklar bu “iç motivasyonu” kaybeder ve her başarı için ödül bekler.

✔ Çocuklar için esas ödül, yarıyıl tatilini ebeveynleriyle birlikte bol bol eğlenerek geçirmeleridir.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder