Ekonomi Yasa tasarında memura ne avantajlar var?

Yasa tasarında memura ne avantajlar var?

Paylaş
Yasa tasarında memura ne avantajlar var?

1971'den bu yana yürürlükte olan yasanın değiştirilmesi için hazırlanan taslak, memurun yüzünü güldürüyor

1965 yılında kanunlaşan ancak 1971 yılında yürürlüğe giren 657 sayılı Devlet Memurları Yasası değişiyor. Hükümetin hazırladığı 23 maddelik yasa tasarısının ana başlıklarını Devlet Bakanı Hayati Yazıcı açıkladı.

Babalık izni 10 güne çıkacak. Evlilik ve ölüm izni 5 günden 7 güne yükseltilecek. Memurlar, yakınlarının ağır hastalığı veya kaza geçirmesi durumunda 3 aya kadar ‘ücretli’ refakat izni alabilecek. Bu izin gerektiğinde 6 aya uzatılabilecek. Sendikalı memura yıllık 122 lira ‘toplu görüşme ikramiyesi’ verilecek. KİT’lerde çalışan personel de sendikalara üye olabilecek.

İŞTE TASARININ DİKKAT ÇEKEN DÜZENLEMELERİ

- Üç gün olan babalık izni 10 güne çıkacak.

- Evlilik veya ölüm hallerinde verilen 5 günlük izin süresi 7 güne çıkarılacak.

- Kadın memurlara çocuk bakımı için 0-2 yaş döneminde 24 ay ücretsiz izin alabilecekler.



- Anne bu izni kullanamaz ise baba memur a da doğum sonrası 24 aya kadar ücretsiz izin verilebilecek.

- Annenin doğum esnasında veya sonrasında ölümü halinde memur babaya, anne için öngörülen ücretli ve ücretsiz izinler kullandırılacak. Bu durumda baba, doğum sonrası 8 hafta ücretli izin, emzirme izninin yanı sıra ücretsiz izinden de yararlanabilecek.

ÜCRETLİ REFAKAT İZNİ

- Devlet memurunun bakmakla yükümlü olduğu veya refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek olan yakınlarının ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa yakalanmış olmaları halinde 3 aya kadar aylıklı refakat izni verilecek. Gerektiğinde bu izin 6 aya uzatılabilecek.

- Çocuk yardımından yararlanma sınırı kaldırılıyor. (Bütçe kanunuyla yapılan bu düzenleme memurların kendi yasasına alınmış oluyor.)

- Emekli olan memurlara yapılan harcırah 500 liradan 750 liraya çıkarılacak. (Bütçe kanunuyla yapılan düzenleme ilgili yasaya alınmış oluyor)

- Hamile memurların çalışma şartları yeniden düzenlendi. Kadın memurlara hamileliklerinin 24. haftasından itibaren ve doğumdan sonraki bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecek.

- KİT personelinin sendikaya üye olma yasağı kaldırılacak.

122 LİRA PİYANGOSU

- Sendikalı memurlara Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda 4 defa toplu görüşme ikramiyesi verilecek. Böylece sendikalı memur yıllık 122 lira sendikalı ikramiyesi alacak. Anayasa Mahkemesi’nin konuyla ilgili düzenlemeyi iptali nedeniyle sendikalı memurların bu ödeneği kesilmişti.

(Hürriyet)

3

Haberin Devamı