Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yaşa ve kişiye göre değişir
HABERİ PAYLAŞ

Yaşa ve kişiye göre değişir

Haberin Devamı

Meni keselerinin dolması ve cinsel arzular sonucu her erkek boşalmaya ihtiyaç duyar. Bu durum yaşa ve kişiden kişiye değişir. Eğer ilişkiye girmez ya da mastürbasyon yapmazsanız boşalma uykuda gerçekleşir.

SORU: Yapmasak olur mu? Mastürbasyon ne sıklıkla yapılmalı? Yapılmazsa ne olur? Yumurtalara zararı var mıdır?

CEVAP

Meni keselerinin dolması ve cinsel arzular sonucu her erkek boşalma ihtiyacı hisseder. Bu yaşa ve kişiye göre değişiklikler gösterir. Cinsel ilişki kurmaz, mastürbasyon yapmazsanız uykuda boşalma gerçekleşir. Mastürbasyonun zararı yoktur, fazla sık yaparsanız fiziki ve ruhi olarak yorgunluk ortaya çıkar. Gün aşırı yapılması makul olabilir.

SORU: Prostat neden büyür?

50 yaşındayım. Bir süre önce üroloğa gittim. Doktor prostatımın büyüdüğü söyledi. Prostat neden büyür ve kimlerde görülür?

CEVAP

Prostatın büyümesi, büyüyerek çevresinde bulunan idrar yolunu sıkılaştırması ve idrar yapmada zorluk oluşmasıdır. Bu hemen hemen herkeste normal olarak görülür. Sonuçta erkeklerin yüzde 10’u hayatlarının belirli bir döneminde prostatla ilgili bir sorundan dolayı ameliyat olurlar. Herhangi bir şekilde idrar yapmakta rahatsızlık hissedenlerin ise, yüzde 30’u ameliyatlık haldedir.

SORU: Belirtileri nedir?

24 yaşındayım. Çocuğum olmuyor. Kısırlığın belirtileri var mı, varsa nedir?

CEVAP

Çiftlerin yüzde 15’inde görülen çocuk sahibi olamama sorununda, sadece erkeğe bağlı faktörler yüzde 20’dir. Ayrıca yüzde 40 vakada da erkekteki sorun, çiftin çocuğunun olmamasına katkıda bulunur. Böylelikle, çocuk sahibi olmakta zorluk yaşayan çiftlerin yüzde 50-60’ında, erkekteki sorunun kısmen de olsa sebepler arasında yer aldığı söylenebilir. Erkekte kısırlıkla ilgili sorunlar, büyük çoğunlukla yapılan sperm tahlilinden anlaşılabilse de, bazı durumlarda özel tetkikler gerekebilir.

Sebepleri çeşitli Çocuk sahibi olmakta zorlanan çiftteki erkeğinin, eşiyle eş zamanlı bir ürologandrolog tarafından değerlendirilmesi gerekir. Erkek kısırlığına, bazıları ilaç veya ameliyatla tedavi edilebilen ya da tedavi edilemeyen, bazıları ise tanımlanamayan çok değişik etkenler sebep olabilir. Tedaviler sonucu birçok erkeğin sorunu giderilerek normal cinsel ilişkiyle çocuk sahibi olmaları sağlanabilir. Tedavisi olmayan durumlarda ise, çift gereksiz tedavilerin ekonomik yükü ve stresinden kurtarılabilir.
Erkek kısırlığı, bazı hallerde altta yatan ve hayatı tehdit eden ağır hastalığın da ilk bulgusu olabilir. Erkek kısırlığı çeşitli nedenlerden ortaya çıkabilir: Hormonal, genetik-ailevi nedenler, geçirilmiş iltihabi hastalık ya da ameliyatlar, doğumsal anormallikler, çevresel, kimyasal etkenler vb. En sık görülen ve mikrocerrahiyle olumlu sonuç alınabilen bir neden de yumurtalık damarlarında varisleşme-yani varikoseldir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder