Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yaşam boyu tedavi
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Erkeklik hormonu olan testosteronun ilerleyen yaş ile birlikte normal değerlerin altına düştüğü görülebilir. Testlerle bu durum saptanırsa tedavi gerekiyor. Ama bu tedavi doktor kontrolünde yapılmalı ve yaşam boyu sürmelidir...

SORU: Testosteron hormonum düşüyor

37 yaşındayım. Sertleşme sorunu yaşıyorum ve testesteron hormonu düşüyor. İlaç kullanıyorum. Bir süre testosteron hormonu yükseliyor, ardından yine düşüyor. İçki ve sigara kullanmıyorum. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Testosteron erkeklik hormonudur. İlerleyen yaş ile normal değerlerin altına düşmesi ve bunun etkilerinin hissedilmesi sonucu tedavi gerekebilir. Yan etkiler açısından dikkatli olunması ve düzenli doktor kontrolü altında uygulanması gereklidir. Testosteron tedavisi dönemsel değil, yaşam boyu sürdürülecek bir destek tedavisidir.

SORU: Ereksiyon olmakta güçlük çekiyorum

Bende prostatit ve ikinci derece varikosel var. Ereksiyon tam olmuyor. Bu rahatsızlıklar direkt etki yapar mı? Tedavisi nasıl olur?

CEVAP

Bahsettiğiniz 3 sorunun birbiri ile ilgisi olmayabilir. Bu kadar fazla ürolojik sorununuz olduğuna göre en kısa zamanda bir üroloji uzmanına başvurmanızda fayda var, tüm bu dertlerinize çözüm bulunabilir.

SORU: Prostat ameliyatının riski var mı?

Prostat ameliyatı olacağım. Yazılarınızı okudum. Birkaç türlü yapıldığını öğrendim. Bir de bu ameliyatların riski nedir? Herhangi bir sorunla karşılaşır mıyım?

CEVAP

Bu ameliyatlar belirli oranlarda komplikasyonları olan ameliyatlardır. Ama genelde kapalı prostat ameliyatının komplikasyonları açık prostat ameliyatının komplikasyonlarına göre çok daha düşüktür. Günümüzde kapalı, açık prostat ameliyatları ve prostat kanseri ameliyatları olsun emin ellerde yapılmaktadır. Gayet hızlı ve risksizdir. Ölüm riski yüzde 1’in altına indirilmiştir. Bu ameliyat sırasında ve ameliyat sonrasındaki 3 aylık dönem için geçerlidir.

SORU: İdrar yaptıktan sonra canım yanıyor

22 yaşında, bekar kızım. 1 aydır idrar yaptıktan sonra yanma hissi yaşıyorum. İdrar testi temiz çıktı, kültüre gerek görülmedi. Doktor ilaç verdi. Yanmaya iyi geleceğini söyledi. 1 haftadır kullanıyorum, geçmedi. Jinekoloğa da görünmem gerekir mi?

CEVAP

Sizin durumunuzda basit bir idrar tahlili yeterli olmayacaktır. Bazı özel kültürler ve ultrasonografi, sistoskopi gibi ileri tetkikler de kadameli olarak gerekebilir. Bu arada jinekolojik bir konsültasyon da faydalı olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder