Opr. Dr. Hande Akbaş Yaşam kaliteniz bozuluyorsa...
HABERİ PAYLAŞ

Yaşam kaliteniz bozuluyorsa...

Haberin Devamı

Doğum kontrol ilaçları ilk aylarda bulantı, baş dönmesi ve sinirlilik yapabilir. Bu yan etkilere zamanla vücut alışır. Ama çok sıkıntı yaşıyorsanız, yaşam kaliteniz bozuluyorsa doktorunuza danışın...

Acaba aşılama yaptırsak mı?

Rahim filmi çektirdim. Sağ tüpüm tıkalı, sol tüpün yüzde 10’u açıkmış. Laparoskopi yaptırdım. 7 iğne yapıldı, 3 yumurtam oluştu. Eşime de sperm testi yapırdık, sonuçları yazıyorum. Doktorumuz “Normal yolla çocuk sahibi olamazsın, aşılama yapacağız” dedi. İlk ay aşılama yaptırmak uygun mudur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerinizden birisi gerçekten açıksa bu sperm hareketliliğiyle normal yolla denemeniz ya da aşılama arasında bir fark olmaz. Genellikle bir tüpte sorun varsa her ne kadar diğer tüp de açık görünse bile fonksiyonu tam olmayabileceği için önerim eğer 6 ay içinde gebe kalamazsanız aşılama ile vakit kaybetmeyin, tüp bebek yöntemine başvurun.

Kaşıntı sorunu bitmiyor

8 aylık evliyim. İlişkide acı ve kaşıntı oluyor. Penis vajinaya ilk girdiği an acı oluyor daha sonra geçiyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kaşıntı genellikle vajinal mantar enfeksiyonlarına bağlı ortaya çıkar. En sık nedeni vajinal bölgenin yeterince kuru bırakılmaması, dar kıyafetler giyilmesi ve sabun ve şampuan benzeri o bölgenin asidik ph’sını değiştiren yapılar kullanılmasıdır. İlişkinin ilk anında yaşadığınız acı ya psikolojik olarak kendinizi kasmanızdan ya da vajina yeterince ıslanmadan ilişkiye başlamanızdan kaynaklanıyor olabilir. Önerim ön sevişmeyi bir miktar uzatıp vajina yeterince ıslandıktan sonra penil penetrasyona izin vermenizdir. Tüm bunlarla acınız geçmiyorsa o zaman bir kadın doğum uzmanına başvurun ve muayene olun.

Midem bulanıyor

27 yaşındayım ve 4 aydır doğum kontrol hapını kullanıyorum. İlk aylarda hiçbir sorunum yoktu. Ama bu ay hapı içtikten birkaç saat sonra mide bulantısı olmaya başladı. Acaba neden? İlacı bıraksam olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları ilk aylarda bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı ve sinirlilik gibi yan etkiler yapabilr. İlk aylarda sorununuz yoksa belki de bulantınız haptan kaynaklanmıyor olabilir. Üstelik zamanla bu tür yan etkilere karşı vücut alıştığından başta görülmesi daha sık rastladığımız bir durumdur. Diğer tüm bulantı sebebi olabilecek hastalıklar giderildikten sonra kaynak tespit edilemezse o zaman ilacınızı kesmenizi öneririm. Keza doğum kontrol ilaçları koruyuculuğu en yüksek yöntemlerden birisidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder