Gündem Yaşam kurtaran üç önemli komut

Yaşam kurtaran üç önemli komut

Paylaş
Yaşam kurtaran üç önemli komut

'Çök, kapan, tutun' kelimelerini herkesin ezberlemesini isteyen uzmanlar, 'depremi aklınızdan çıkarmayın' diyor

İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, olası depremde İstanbul’daki hastanelerin risklerine dikkat çekerek “Çoğunda aletler sabitlenmemiş durumda. Binayı güçlendirsek bile bir depremde hastaneler kullanılamaz hale gelir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sorumluluk paylaşılmalı

Grand Cevahir Otel’de yapılan “İstanbul Uluslararası Sismik Riskin Azaltılması Konferansı” dün uzmanların değerlendirmeleri ile sürdü. Prof. Dr. Kadıoğlu, olası depremden en az hasarla çıkmanın öncelikle birey eğitimiyle mümkün olacağına dikkat çekerek “Sadece belediyelerin ve valiliklerin depreme hazır olması yetmez, önemli olan her bir bireyi eğitmek” dedi. Yurttaşların deprem sırasında yapılması gerekenleri uygulamalı olarak öğrenmesi gerektiğini ifade eden Kadıoğlu, herkesin “çök, kapan, tutun” kelimelerini öğrenmesi gerektiğini söyledi.

Bir kulağımız yerde

BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik ise İstanbul’da 2002’de faaliyete geçen sistemle 20 saniye öncesinden erken uyarı verebildiklerini anımsattı. Sistemin İGDAŞ tarafından da kullanılacağını, İstanbul’da sistem ile ilgili 110 istasyon bulunduğunu anlatan Erdik, her 20 saniyede bir İstanbul’daki yer hareketlerine ilişkin bilgi aldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

CUMHURİYET