Opr. Dr. Hande Akbaş Yaşam şekliniz değişti mi?
HABERİ PAYLAŞ

Yaşam şekliniz değişti mi?

Haberin Devamı

Polikistik over sendromunda hastanın şikayetlerine göre tedavi planı belirleniyor. Bu sırada hastanın fazla kilosunu vermesi iyi oluyor. Adetler düzene girmişken yeniden bozulduysa hayatınızda ne değişti bakın ve doktora gidin

Çocuğum olsun istiyorum
30 yaşındayım ve nişanlıyım. Çok uzun süre adet düzensizliğim oldu. Ayrıca kanamalarım da uzun sürüyor. Ne olur bbana yardım edin. İleride çocuğum olmasını istiyoruum. Buu durum sorun yaratır mı?

CEVAP
Sevgili okuyucum, adet düzensizliğinin polikistik over sendromu, rahim içindeki herhangi bir oluşum, erken menopoz başlangıcı gibi birçok nedeni olabilir. Lütfen bir kadın doğum uzmanına başvurarak muayene olun.
Kendisi size ultrason yapıp, birtakım hormon değerlerinizi ölçecek ve ardından ileride gebe kalamamakla ilgili riskiniz var mı sizi aydınlatacaktır. Böylece belki de gereksiz yere üzülmekten kurtulmuş olacaksınız.

Yanma hissediyorum
32 yaşındayım. İdrarımı yaparken ciddi anlamda yanma ve ağrı hissediyorum, ağrımı hafifletebilecek herhangi bir öneriniz var mı?

CEVAP
Sevgili okuyucum, idrar yaparken yanma başladığını hissettiğiniz anda sıvı alımını derhal arttırmanız gerekir. Günde 2-3 litre kadar sıvı tüketimi önemlidir.

Kızılcık suyu veya tabletleri de (cranberry) şikayetlerinizi bir miktar azaltabilir. İdrar yaparken yanma ve ağrı hisseden kadında en önemlisi derhal idrar tahlili yaptırarak gerçek sorunun ne olduğunun anlaşılması ve tanının gecikmeden konulmasıdır.

Bundan sonrasında gerekli görürse jinekoloğunuz size tedavi önerebilir ve antibiyotiğe başlayabilir. Şikayetleriniz ancak bundan sonra tam olarak geçecektir.

2 yıldır adetim düzenliydi
29 yaşında, bekar kızım. Polikistik over rahatsızlığım var. Yine de 2 yıldır adetlerim düzenliydi. Son düzenli adetimi gördükten sonra 2.5 ay gecikmeli adet gördüm. Bu ay normal adet gününde, çok az ve hiçbir belirti olmadan başladı. Acaba normal mi? Bir de kanamam az.

CEVAP
Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu maalesef tedaviyle tamamen yok olan bir hastalık olmadığından menopoza girinceye kadar dikkat etmeniz gerekir.

Sanırım 2 yıldan sonra yaşam şeklinizde bir değişiklik oldu. Yani ya diyetinizi bıraktınız ve kilo almaya başladınız ya da araya başka bir hormonal bozukluk girdi.

Lütfen kadın hastalıkları ve doğum uzmanına giderek muayene olunuz. Kendisi muayene sonrası birtakım hormonlarınızı kontrol ederek sizi ne yapılması gerektiği konusunda yönlendirecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder